Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.11.19. 16:28

Legyünk büszkék a megyénkre!

A gazdaság- és turizmusfejlesztés egyik kihasználatlan erőforrása a helyi és területi identitás.

A hagyományokat bemutató nagyrendezvények is segítik az identitás erősödését - ilyen az ajaki lakodalmas fesztivál is | Fotó: KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

– Olyan úton indulunk most el, amely hosszú távon erősítheti a megyében élők identitását és együvé tartozását, s meggyőződésem, hogy ennek gazdaságfejlesztő hatása is lehet. Növelheti a települések megtartóerejét, segíthet abban, hogy a fiatalok helyben maradjanak, és jó hatással lehet a turizmusra is – ezzel indította el Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke szerdán azt az online konferenciát, ami a megyei önkormányzat „Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben” című projektjének része.

– A projekt megvalósításával azt a célt tűztük magunk elé, hogy a lokális önazonosság-tudat, a lokálpatriotizmus, mint a helyi közösséghez tartozás egyik alappillére, belső értékként jelenjen meg egy-egy településen közösségi és egyéni szinten egyaránt.

Különleges helyzetben vagyunk, hiszen nekünk, itt élőknek nem csak megyei identitásunk van: mi szabolcsiak, szatmáriak vagy beregiek is vagyunk, ez pedig olyan érték, amit nem elnyomni, hanem erősíteni kell.

– Azt szeretnénk, ha a projekt hosszú távon minden generációnak olyan belső tartást adna, ami az egyén, a kisközösségek, az adott település és vonzáskörzete szintjén is érezhető lenne, fontos, hogy a „megyeiség” megélése része legyen a mindennapjainknak, és támogassa a civil kurázsit. Mindez hatással lehet arra is, hogy megváltozzon a megyéről kialakult kép, hogy az esetleges negatív sztereotípiák helyett pozitívumok jussanak erről a térségről az emberek eszébe: higgyük el és hitessük el másokkal is, hogy ez a megye jó hely.

– Ennek érdekében a következő két évben tematikus programokat és nagyrendezvényeket szervezünk, de identitáserősítő multimédiás eszközök is a rendelkezésünkre állnak majd – ismertette a részleteket Seszták Oszkár.

Kihasználatlan erőforrás

– A gazdaság- és turizmusfejlesztés egyik kihasználatlan erőforrása a helyi és területi identitás – így fogalmazott Krucsainé Herter Anikó.

A hagyományokat bemutató nagyrendezvények is segítik az identitás erősödését – ilyen az ajaki lakodalmas fesztivál is | Fotó: KM-archív

Az Emmi kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára hozzátette: különböző pályázati forrásokból az elmúlt időszakban összesen 65 milliárd forintot fordíthattak közösségi programokra, közösségi terek létrehozására, illetve infrastrukúra-fejlesztésére, képzésre, minta-

projektek megvalósítására a települési és a megyei önkormányzatok, illetve a civil szervezetek.

Fontos érték a nemzethez tartozás

– A négyévente megismételt, 15–29 évesek körében végzett kutatás adatai szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint az egyik legfontosabb érték a nemzethez tartozás – mondta dr. Kerülő Judit szociológus, főiskolai tanár.

– A legnagyobb arányú pozitív változás 2012 és 2016 között három megállapításban – büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, büszke vagyok arra, hogy Magyarországon élek és büszke vagyok arra, amit a magyarok elértek – figyelhető meg, és a felmérésből is kiderült: a falvakban élő, anyagi gondokkal nem küszködő fiatalok büszkék a leginkább a magyarságukra.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában