Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.09. 17:30

A végéhez közelít a betakarítás

A napraforgó vetésterülete az idén a tavalyihoz képest jelentősen megnövekedett.

A kukorica betakarításának befejezése átcsúszhat a jövő év elejére | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Makovics Kornél

November utolsó hetében megyénkben jellemzően 1–6 milliméter csapadék esett, majd jött néhány szárazabb nap, csapadékmentes időnk volt, de a hónap utolsó napjaiban megérkezett a havas eső, hó. A lehullott csapadék már érdemben nem növelte a felső talajréteg nedvességtartalmát, a gyenge éjszakai fagyok és az alacsony napi hőmérséklet pedig nem igazán szárította meg a még kint lévő kukoricát, illetve csak csekély mértékben javította a területek megközelíthetőségét, járhatóságát – válaszolta Rácz Imre, amikor a betakarítás jelenlegi helyzetéről érdeklődtünk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől megtudtuk: az őszi munkákból már csak az elszórtan kint maradt (körülbelül 5 ezer hektár) kukorica betakarítása és a szántások elvégzése van hátra.

Nőtt a termőterület

Rácz Imre elmondta lapunknak, hogy a napraforgó vetésterülete az idén a tavalyihoz képest jelentősen megnövekedett (48 746 ha), az állományok a csapadék és a kedvező időjárás hatására szépen fejlődtek. Október közepére a magas olajtartalmú ipari fajták betakarítása befejeződött, az étkezési fajtákkal is végeztek a gazdák október végére.

A kukorica betakarításának befejezése átcsúszhat a jövő év elejére | Illusztráció: MW-archív

A terméshozamok a 2,7 tonna/hektáros érték körül realizálódtak, ez sajnos jelentősen elmaradt az előzetes várakozásoktól. A minőséget nézve az olajtartalom 48–54% között mozgott, kedvező, 10 százalék alatti nedvességtartalommal, míg a felvásárlási árak 107–120 ezer forint között alakultak.

A csapadék ellenére a szóját is sikerült október közepére betakarítani.

– A levágott 539 hektáros területről 2,85 tonna/hektáros hozamot realizáltak, ami javult a kezdeti 2,79 tonna/hektárhoz képest, és elérte az előzetes várakozásokat. A minősége jó, a felvásárlási árak 110–122 ezer forint/tonna körül alakultak – sorolta a megyei elnök, aki hozzátette, a kukorica idei vetésterülete az előző évihez képest kismértékben csökkent (99 137 hektár).

Javuló hozamok

– Az eddig betakarított több mint 93,6 ezer hektár kukorica egy kis részéről, mintegy 600 hektárról savanyított szemes­takarmány célra vásárolták fel a növényt. A betakarítás kezdeti hozamai folyamatosan javulnak, az induló 8,5 tonna/hektárról a termésátlag elérte a 9,5 tonna/hektárt. A homokosabb közép-nyírségi területeken 7,5–8,5 tonna/hektár, a jobb termőképességű nyugati, illetve szatmári és beregi részeken nem ritka a 10–13 tonna/hektár körüli átlag sem. A csapadékosabb idő miatt 22–28 százalékos nedvességgel takarítják be a növényt, ami jelentős szárítási ­költségeket von maga után.

– Az idény elején 45 ezer forint/tonna árral indultak a felvásárlók, de ma már 50–52 ezer forint/tonna közötti árat adnak a kukoricáért.

A betakarításhoz a szükséges gépi kapacitások rendelkezésre állnak, ám az egyes táblák megközelíthetősége, illetve a termés nedvességtartalma miatt a kukorica betakarításának befejezése átcsúszhat a jövő év elejére

– mondta Rácz Imre.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában