Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.01.31. 15:30

Megmenteni a falusi kisboltokat

A Magyar Falu Programban erre 45 milliárd forint áll rendelkezésre.

JG

A nyírpazonyi Tünde csemegében örülnek a pályázatnak, képünkön az egyik alkalmazott, Bodnár Judit | Fotó: Dodó Ferenc

Negyvenötmilliárd forintos kerettel kisboltokat támogat a kormány a Magyar Falu Programban – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az elmúlt időben a legkisebb településeken több kisbolt bezárásra kényszerült, ezért most egyedi pályázati rendszerben lehetőséget adunk arra, hogy forráshoz jussanak.

– Így olyan közösségi terek jöhetnek létre, ahol postai szolgáltatás is helyet kaphat, és vény nélküli gyógyszerek forgalmazására is lehetőség lenne – tette hozzá Gulyás Gergely.

Nyírpazonyban, Tarpán és Zsurkon érdeklődtünk boltot üzemeltető vállalkozóktól, pályáznak-e majd erre a támogatásra.

Bővíteni szeretne

Tarpán működtet kisboltot Ficze Tamás, aki tőlünk hallotta a hírt.

– Ez nekem kifejezetten jól jönne, mert éppen bővíteni szeretném az üzle­temet – közölte a vállalkozó.

– Kicsi, zsúfolt a jelenlegi helyiség, és szerencsére akkora a forgalmam, hogy nyugodtan terjeszkedhetek egy keveset. Már meg is vásároltam a boltom melletti épületet. Ezt viszont fel is kellene újítani és berendezni, ami ha nagyon szűken számolok, akkor is legalább tizenkétmillió forintba kerülne.

– Figyelni fogom a pályázati kiírást, és amennyiben lehetőségem lesz rá, akkor szeretnék állami segítséget igénybe venni. Ha ráadásul vény nélküli gyógyszereket is árulhatnék, akkor már úgy tervezném meg a belső teret, hogy annak is tudjak helyet találni.

Jól jönne a segítség

Zsurkon mind a három kisboltot bérlik a vállalkozók.

– Magánemberként biztos, hogy nem pályázhatok sem felújításra, sem új berendezésekre, pedig mindkettő indokolt lenne – árulta el lapunknak Kutasi Istvánné. – Természetesen felveszem a kapcsolatot a tulajdonosokkal, hátha ők megkaphatják a támogatást.

A zsurki vállalkozó elmondta, abban a régióban is nagy szüksége van a boltosoknak a segítségre.

– Itt kezdtem tanulóként, most pedig nyugdíjasként viszem az üzletet.

Ma már nagyon nehéz nyereségesen üzemeltetni ezen a vidéken élelmiszerboltot, ebből egyáltalán nem lehet meggazdagodni.

– Egyre több az idős ember a faluban, akik csak kiegészítő vásárlások miatt jönnek be hozzám. A fiatalok pedig beutaznak Záhonyba vagy Kisvárdára és a multiknál mindent megvesznek nagy tételben.

Az egyik üzlet vezetője az önkormányzattól bérli az üzlethelyiséget.

– A jövő hét elején a jegyzőnkkel megvizsgáljuk, hogy igényelhetünk-e pályázati támogatást az épület felújítására – árulta el Pócsikné Vakula Ágnes, Zsurk polgármestere. – Ha igen, akkor beadjuk a pályázatunkat, mert minden apró lehetőséget igyekszünk kihasználni, ami szebbé, élhetőbbé teszi a településünket.

Örül a lehetőségnek

Nyírpazony-Kabaláson jelenleg két kisbolt van. Az egyiket Ónodi Tünde működteti.

– Most minden apró pályázati forrás jól jönne a számunkra – tudtuk meg a bolt tulajdonosától. – Azt hittem, a decemberi alacsony forgalomnál nem lehet rosszabb, azonban az év első hónapja erre is rácáfolt.

A nyírpazonyi Tünde csemegében örülnek a pályázatnak, képünkön az egyik alkalmazott, Bodnár Judit | Fotó: Dodó Ferenc

– Jelenleg abban reménykedem, hogy az alkalmazottaimat meg tudom tartani, és a bérüket, valamint a járulékokat sikerül kigazdálkodni, de nagyon bízom abban, ez csak egy rövid átmeneti állapot. Folyamatosan figyelem a pályázati lehetőségeket, remélem, pár napon belül erről is jóval többet fogok tudni, mert bővítésre és eszközfejlesztésre lenne szükség.

Minden forint jól jön az ilyen kisvállalkozásnak, örömmel vesszük, hogy a kormányban is megvan a szándék a segítésre. Ebben az időszakban pedig különösen, amikor sok, az enyémhez hasonló vállalkozás kerül nehéz helyzetbe.

– A pályázatírástól pedig egyáltalán nem félek, annak idején ezt az üzletemet is így kezdtem el felépíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában