mezőgazdaság

2021.01.19. 07:00

Téli álmot alszik az őszi vetés

Az ősszel elvetett magok eddig szépen fejlődtek, „jó képet mutatnak” az állományok.

TG

2020.04.10 Őcsény Megkezdődött a csávázott kukorica vetése, a vetőgép egyszerre vet és műtrágyát is szór. (egy cég alkalmazottai nem akartak névvel szerepelni) Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: MW-archív

A megyei gazdálkodók a 2020-as esztendő utolsó negyedévében elvégezték az őszi vetési munkálatokat, most pedig téli álmot alszanak az akkor elvetett vetőmagok. Mint azt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságától megtudtuk, őszi káposztarepcéből 4766, őszi árpából 1284, őszi búzából 21 537, rozsból 3146, míg tritikáléból 10 070 hektár területen vetettek a megyei kalászosgazdák.

Biztató a helyzet

Pásztor András, a timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta, az ősszel elvetett magok eddig szépen fejlődtek, mint fogalmazott, „jó képet mutatnak” az állományok.

– Azok, akik októberben vetettek, nem panaszkodhatnak a mostani helyzetre. Ősszel volt elég csapadék, akik akkoriban elvégezték a megfelelő talajmunkákat, azok most optimistán tekinthetnek a tavasz elé. Októberben viszont csak a gazdálkodók nagyjából hatvan százaléka tudott vetni, a többiek átcsúsztak novemberre, az akkor elvetett állományok nagy része mára már szögállapotba került, ami nem feltétlenül optimális – mondta lapunknak a szakember, aki hozzátette, a napokban leesett hónak örülni kell, jó lenne, ha az elkövetkező hetekben még jönne belőle egy kevés, és lennének még „mínuszos” éjszakák, ugyanis így az őszi vetés nyugalmi állapota még tovább fenntartható.

– Tavasszal viszont fontos lesz, hogy ne legyen nagy hőin­gadozás az éjszakák és a nappalok közt, azaz éjjel ne fagyjon, nappal pedig ne legyen nagy a felmelegedés, mert ez a kalászosok felfagyását eredményezheti. Szerencsére erre az elmúlt években nem volt példa, bízom abban, hogy az idén sem fordul elő. Összességében kijelenthető, egyelőre jól „telel” az őszi vetés – összegzett a timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonosa, Pásztor András.

Tíz hektár búzát, hét hektár repcét és kettő hektár tritikálét vetett Biri környékén Herczku Tamás, egyik kalászos esetében sem csúszott át novemberre a vetési munka.

– Sikerült időben elvégeznem mindent, csapadék is volt, a hőmérséklet is megfelelő volt, így bizakodó vagyok. A melegebb ősz talán csak a repcének nem kedvezett, de vegyszeres kezeléssel megoldottuk a növekedésgátlást. A hó most jókor érkezett, voltak hideg éjszakák, abban bízom, hogy kapunk még egy kis havat, és lesznek még hideg éjjelek, hogy a bokrosodás rendben menjen – mondta Herczku Tamás.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában