Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.30. 16:41

Az ültetvények telepítése nemzetgazdasági érdek

Engedélyeztetés helyett csak a telepítési szándék bejelentését írja elő a jogszabály.

KM

A kellő szakértelemmel elvégzett ültetés hosszú távon a hazai gyümölcstermesztésre is pozitív hatással lehet

Fotó: Somogyi Hírlap

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a honlapján adott közzé egy tájékoztatót, amely azoknak segít, akik a közeljövőben gyümölcsültetvény telepítését tervezik. Eszerint a legfontosabb, hogy a telepítés nem engedélyköteles, ezért a kamara arra biztat mindenkit, hogy bátran fogjanak bele, mert ez nemzetgazdasági érdek is egyben, és ha kellő szakértelemmel végzik, hozzájárul a hazai gyümölcster­mesztés és gyümölcsfogyasztás fellendítéséhez.

Telepítési szándék

Engedélyeztetés helyett csak a telepítési szándék bejelentését írja elő a jogszabály a 2500 négyzetméternél nagyobb területek esetén. A telepítési szándék bejelentését a leendő gyümölcsültetvény helye szerint illetékes megyei kormányhivatalok földművelésügyi osztályain lehet megtenni. Nem feltétel, hogy a földterület szerepeljen a gyümölcstermőhelyi kataszterben. A bejelentés illetékmentes, a bejelentésre kötelezett a majdani gyümölcs­ültetvény használója. A pályázati kiírások előírhatják, hogy a pályázati támogatás igénybevételével létesített ültetvény a gyümölcstermőhelyi kataszterben megfelelő minősítéssel szerepeljen. Ha nem pályázati forrást használ fel a gazda az ültetvény telepítéséhez és fenntartásához, abban az esetben nem szükséges a földterület termőhelyi kataszterbe sorolása.

Érdemes tájékozódni, hogy az egyébként is jelentős beruházást igénylő gyümölcsültetvény az adott gyümölcsfaj ökológiai igényeinek megfelelő termőhelyre fog-e kerülni. Mert ez alapvetően befolyásolja a majdani ültetvény eredményességét, a beruházás megtérülését. A gyümölcstermőhelyi kataszterbe vételi eljárásban a kérelemhez egy ökológiai szakvéleményt kell csatolni arról, hogy a földterület az adott gyümölcsfaj termesztéséhez megfelelő. A szakvélemény beszerezhető a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközponttól. A szakvéleményt a helyszíni szemlét követően állítják ki a Talajvédelmi tervben meghatározott vizsgálati adatok alapján.

Ökológiai szakvélemény

Az ökológiai szakvélemény megrendelését az egyetem (MATE) honlapjáról letölthető nyomtatványon lehet kezdeményezni. A termőhelyi kataszterbe sorolási kérelemhez szükséges a kész ökológiai szakvéleményt postai úton megküldeni a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályához – 1537 Budapest, Postafiók 407.

Összefoglalva: a gyümölcstermőhelyi alkalmassági szakvélemény benyújtásának helye és az eljáró hatóság a MATE, a gyümölcstermőhelyi kataszter kérelem benyújtása és nyilvántartás vezetése a Nébih-MGEI-hez, a telepítési szándék, majd termőre fordulás bejelentése, nyilvántartás vezetése az adott megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályához tartozik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában