Föld napja

2021.04.24. 13:54

Jó alkalom a számvetésre

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

GB

Egy jól sikerült kálmánházi ökonapra szívesen emlékszik vissza Földvári János helyi kertész | Fotó: Galambos Béla

Április 22-e a Föld napja, de a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesületének tagjai a megalakulásuk óta eltelt évek során mindig ennek a szellemében tevékenykedtek. A Kárpát-haza környezettudatos gazdáit, egészséges élelmiszert előállítóit tömörítő civil szervezet most, a pandémia második évében is igyekszik megőrizni a természet- és környezetvédelmen alapuló gazdálkodás szellemiségét őrző lángját.

A járványhelyzetben az idei Földész Fórumuk elhalasztására kényszerülő egyesületi elnök, dr. Ratkos József biológus, ökotermesztőt a Föld napja kapcsán fölmerülő gondolatairól kérdeztük.

Zöldítés illúziókkal

– Magyarországon a 6 millió hektárból csupán mintegy 300 ezer a bioterületnek minősített, ráadásul még ennek is a fele rét-legelő művelési ágban van a megemelt átállási támogatások következményeként. Szomorú ez az alacsony arány, tudva azt: európai uniós elvárás, hogy a következő hétéves költségvetési ciklus végére 25 százalékra kell növelni az ökogazdálkodásba vont területeket és 50 százalékra csökkenteni a kemikáliák használatát.

Egy jól sikerült kálmánházi ökonapra szívesen emlékszik vissza Földvári János helyi kertész | Fotó: Galambos Béla

– A magyar kormány ezt a mi területnagyságunk ismeretében aránytalanul soknak tartja és nem támogatja. Még az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezetője szerint is illuzórikusnak tűnik az a markáns zöldítési cél, amit az EU megjelölt, miközben a Greenpeace a gazdák gazdasági érdekeit védelmező kormányzattal szemben kiáll az uniós tervek mellett.

Pedig világviszonylatban is meghatározó vélemények szerint egyre nagyobb területeket kellene kemikáliák nélküli élelmiszer-termelésre átállítani, mivel a mostani hasonló járványos betegségeket képtelen legyőzni a szervezet, amelyik nem egészséges forrásból táplálkozik.

A vidék kincsestáráért

– A jelen és jövő megoldásának egyetlen járható útja az egészséges táplálékforrások biztosítása haszonállataink, a termesztett növények és az emberek számára. Nem másért, mint a prevenció, vagyis a megelőzés érdekében. Világszerte terjed az ökológiai eredetű takarmányok, élelmiszerek szükségletének felismerése, és ennek velejárójaként nő is az igény irántuk, az előremenekülés okán. A milliárdok akkor fognak hasznosulni, elérve magasztosabb rendeltetésüket, ha az általuk fejlesztett és gyakorlattá váló technológiák az embert, a fogyasztók széles táborát szolgálják.

– Ezért kell az ismereteket gyarapítani széles körben, hogy társadalmi rangot nyerjen a környezetünk megóvását célzó minden tevékenységünk. Amikor ezt forszírozzuk, a vidék kincsestárát s annak a rövidlátó emberi tevékenység miatt szegényedő, pusztuló állat- és növényvilágát féltjük. Szeretnénk e tragikus végkifejlettel fenyegető folyamatok visszafordítása érdekében eltávolítani minden akadályozó tényezőt.

– Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, mert a merkantilista, szigorúan a termelés hatékonyságára irányuló, mennyiségi szemlélet úthengere bedarálja a természetet óvni vágyó, hozzáértő szakembereket, azokat a családjukat féltő polgárokat, akik elfogadják a múlt intő szavát.

– Ebben keresnek partnert a döntéshozóknál a civilek, s ebben egy emberként követjük és támogatjuk őket. Legyen erejük és szerencséjük hozzá, hogy megvalósítsák elképzeléseiket, az agrárium nemzetgazdaságot építő taktikai manővereivel.

A Föld Napja alkalmat ad életterünk méltatására, létünket boldoggá varázsoló teendőink számbavételére

– tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában