Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.28. 16:00

Szinte minden faj fejlettsége elmarad a sokéves átlagtól

Hűvösebb volt az idő a megszokottnál.

KM

Az időjárás megfelelő volt a kukorica vetéséhez

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

A múlt héten sem sokat pótolt lemaradásából a vegetáció, folytatódott a megszokottnál több fokkal hűvösebb idő Kelet-Magyarországon. Április harmadik dekádjának kezdetére is maradt még utánpótlása a hideg levegőnek, melynek újabb hulláma a Skandinávia felett örvénylő, meg-megújuló ciklon áramlási rendszerében érte el a térséget – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési Kutatás-Fejlesztési Szolgáltató Központja.

Optimális küszöbérték

Közleményükben azt írják, hogy az elmúlt hét 10 Celsius-fok körüli középhőmérséklete a sarkvidéki eredetű légtömegnek köszönhetően 2-3 fokkal még elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől, ám a hónap első feléhez képest mégis sokat enyhült az idő. A talaj felszíni, 5 centiméteres mélységű rétegének napi középhőmérséklete a hét eleje tájékán lépte át a hőigényes szántóföldi kultúrák, így a kukorica vetéséhez optimális 10 Celsius-fokos küszöböt.

A földbe került napraforgómagok csírázásához megfelelő a talajhőmérséklet, illetve az őszi kalászosok bokrosodásának, a repce szárba indulásának és kezdődő virágzásának is kedveztek az enyhülő napok. A kis hőigényű kultúrák kivételével szinte minden egyéb faj fejlettsége elmarad legalább 7–10 nappal a sokéves átlagtól. A kinti munkákat ezúttal kevesebb alkalommal zavarta csapadék, de több helyen fordult elő eső, zápor. Ezekből területi átlagban 5-10 milliméteres heti összeget regisztráltunk, de akadt 15 milliméter körüli lokális csapadékhozam is. A talaj művelt rétege nedvességgel jól ellátott, a szabadföldi vízkapacitás 60-80 százalékát kitevő nedvességtartalom a talajmunkák szempontjából optimális.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában