Újfehértó

2021.08.30. 14:00

Hatalmas beruházás – almacentrum épül Újfehértón

Június óta folyamatosan dolgoznak a szakemberek az újfehértói almacentrum megépítésén.

TG

Mint ahogy arról a nyár eleji alapkőletételkor már beszámoltunk, jelentős állami pénzforrást mozgósítva logisztikai és tudásközpont épül Újfehértón.

A szakemberek abban bíznak, hogy a három pilléren (szaktanácsadás, kutatás és feldolgozás, csomagolás és tárolás) alapuló beruházásnak köszönhetően újra régi fényében tündökölhet a szabolcsi almatermesztés.

Nem jók az arányok

Magyarország éves almatermése egy átlagos esztendőben 600-700 ezer tonna, ami jónak mondható, ám a hasznosítási arányok nem az igaziak: a termés kétharmada ipari, és csak az egyharmada étkezési alma. Ami tovább árnyalja a képet: közel 20 év alatt a 41 ezer hektár hazai almaültetvényből mára csak 25 ezer maradt, ezt a korszerűtlen technológiák, az elavult fajtaszerkezet és a piaci háttér hiánya okozta.

A jelenleg meglévő almaültetvényeink mintegy 40 százaléka korszerűtlen és potenciálisan versenyképtelen, mely felület – a termelő vállalkozások kétharmadával együtt – vélhetően öt éven belül eltűnik a hazai gyümölcs­szektorból.

– A Szabolcsi Alma Centrum Logisztikai és Tudásközpont az ország legnagyobb, almatermesztésre alapozó kutató-, szaktanácsadó és posztharvesztközpontja lesz, mely hazánk legjelentősebb termelőkörzetében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jön létre, jelentős állami szerepvállalással és kormányzati segítséggel – mondta lapunknak dr. Takács Ferenc, az Újfehértói Kutató Állomás vezető munkatársa. A szakember hozzátette, a projektgazda a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. A központ a térségben élő termelők, termelői csoportok gyümölcsét gyűjti össze, tárolja, osztályozza és csomagolja, majd egységes minőségben értékesíti a piac igényeinek megfelelően.

A 10 ezer tonna befogadóképességű, de mintegy 15-20 ezer tonna alma értékesítésére képes korszerű tároló-, válogató és csomagoló infrastruktúrával működő logisztikai központ hosszú távon fokozhatja majd a versenyképességet, és jó hatással lehet a térség fejlődésére úgy, hogy közben profitot termel az ágazat szereplői számára, illetve irányt mutat a térség és az ország gyümölcstermelőinek. A rendszerhez szervesen kapcsolódó kutatási és szaktanácsadási háttér a versenyképesség fenntartásához nélkülözhetetlen erőforrással, azaz a szaktudással szolgálja ki nemcsak a térség, hanem az ország almatermelőit is.

Egy rendszerben

– A tervezett fejlesztés eredményeként egy rendszerbe kerülnek a versenyképes almatermesztés legfőbb termelési tényezői: a szaktudásháttér és szaktanácsadás, a beszerzés- és termelésszervezés, a posztharveszt (tárolás, válogatás, csomagolás), valamint a marketing és a piaci háttér. A projektre ráépíthető a Szabolcsi Alma márkanév, továbbá előmozdítható a piaci transzparencia és egyensúly kialakítása – tudtuk meg dr. Takács Ferenctől.

Borítókép: Az újfehértói almacentrum látványterve | Fotó: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában