Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.11. 11:30

Az idén nyáron többet utaztunk, mint tavaly

Megváltozott a hazai és a külföldi vendégek aránya.

KM

A nyíregyházi fürdők szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptak vendégeiktől | Fotó: Szarka Lajos/archív

Véget ért a nyár s a vakáció: a gyerekek visszaültek az iskolapadba, a felnőttek albumba rendezték a nyaralós fotókat, és a szekrény mé­lyére süllyesztették a fürdőruhákat. Azok, akik a ­belföldi ­utazás mellett tették le voksukat, megyénk számos pontján élvezhették a nyarat.

Jobb szezont zártak a ­nyíregyházi fürdők, mint 2020-ban, de a pandémia az idei nyáron is éreztette hatását, és a vendégösszetétel gyökeres változását eredményezte. Ez elsősorban a külföldi vendégek elmaradásában mutatkozott meg

– mondta el lapunknak dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

– Valamennyi küldő ország a belföldi turizmusának megerősítésén dolgozott, a félelem a vírustól, az utazásokkal, határátlépésekkel kapcsolatos bizonytalanság és a hazainál alacsonyabb átoltottság visszafogták az utazási kedvet – tette hozzá dr. Podlovics Roland.

A nyíregyházi fürdők szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptak vendégeiktől | Fotó: Szarka Lajos/archív

– Az előző évihez képest az idén nyáron az Aquarius Élmény- és Parkfürdő 10 százalékkal, a Tófürdő 24 százalékkal, a Júlia Fürdő 223 százalékkal, a Fürdőház pedig 163 százalékkal több vendéget fogadott, ennek ellenére látogatószámunk elmarad a várttól. A nyári időjárásra alapvetően nem lehet panaszunk, bár az augusztus második fele egyáltalán nem kedvezett a fürdőforgalomnak.

– A vendégeinktől szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzést kaptunk értékeléseikben, melyekben külön hangsúlyozták a rendet, a zöldfelületek minőségét és a folyamatos takarítást, fertőtlenítést, melyre kiemelt hangsúlyt fektettünk.

Továbbra is nagy figyelmet szentelünk a higiéniának, a fürdőzés ebből a szempontból biztonságos kikapcsolódási forma, mivel a fürdővizekhez használt fertőtlenítőszerek inaktiválják, elpusztítják a koronavírust.

Változékony idő

– A nehézségek ellenére nem panaszkodhatunk az idei forgalomra, átlagos volt a vendégszám. A szezont augusztus 31-én zártuk, de most teljesen más volt a látogatottság, mint amit a korábbi években tapasztaltunk – árulta el lapunknak Nagy Viktor, Levelek alpolgármestere. Hozzátette: a múlt hónap utolsó hetének változékony időjárása miatt kevesebben voltak a leveleki strandon, de a június és a július nagyon erős volt.

A kánikula miatt óriási fellendülés volt a vendégszámban és a szállásfoglalások terén is, ami egészen július végéig kitartott, ugyanakkor az augusztus elmaradt a korábban tapasztaltaktól.

– Mindig a nyár utolsó hónapja a legerősebb, de az idén ez másképp volt. Szabad vízi strandként ki vagyunk téve az időjárás szeszélyeinek, ez dönt arról, hogy mennyire lesz sikeres a szezon.

– Az átlagos forgalommal nem vagyunk elégedetlenek, hiszen az idén csak később kezdhettük meg az előkészületeket, s a kevesebb idő ellenére is helytálltunk. Van még egy szempont, ami véleményem szerint kissé visszafogta a forgalmat: a pandémia miatt sok családnál elfogytak a szabadságok, így vagy nem tudtak időt szakítani a kikapcsolódásra, vagy jóval kevesebbet, mint a korábbi években – fejtette ki Nagy Viktor.

Favorit a görög régió

A szezon végén arra is kíváncsiak voltunk, hogy idén merre töltötték a szabadságukat legszívesebben a megyeiek. – Az idei nyarat össze sem lehet hasonlítani a tavalyival, hiszen az előző évben nagyon kevesen merték vállalni az utazást a járvány miatt – mondta el lapunknak Petőné Szabolcsi Hajnalka, a Gáll Travel Utazási Iroda munkatársa.

– Az idén a foglalások május elejétől érkeztek hozzánk, akkor kezdték először úgy érezni az emberek, hogy biztosan nyaralhatnak, és akár külföldi utakon gondolkodhatnak. Leginkább az Európán belüli helyszínek domináltak, a favorit a görög régió volt, de a török Riviéra, Egyiptom, a Kanári-szigetek is pörögtek.

Fontos megjegyezni, hogy a kétoldalú megállapodások, illetve az egyes országok könnyített beutazási szabályai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek bátrabbak voltak

– emelte ki a szakember.

– A legtöbb helyre július 1-jétől az európai Covid-igazolvánnyal lehetett utazni, amelyet azok kaphattak meg, akik már átestek a betegségen, vagy felvették a koronavírus elleni védőoltást. Ez sokat könnyített az utazáson, hiszen az irat birtokában nem kellett hozzá PCR-teszt is, ráadásul augusztustól már az antigéngyorstesztet is elfogadták a hatóságok.

Ősszel is utaznak

Petőné Szabolcsi Hajnalka arról is beszélt, hogy a tapasztalataik szerint az idén nyáron sokkal kevesebb embert vonzottak az egyéni és a buszos utazások. Ezzel szemben előszeretettel választották a repülést, a tengerparti üdülések nagyon népszerűek voltak a kiváló ár-érték arányuk és a kiszámíthatóbb időjárás miatt. A belföldi utazásoknál sokan részesítették előnyben a SZÉP-kártyát elfogadó szállásokat, és ezekre a nyaralásokra jellemző, hogy az emberek nem utazási irodákon keresztül, hanem saját maguknak tervezik-szervezik.

– Látszott, hogy hiányzott az embereknek a nyaralás, a kikapcsolódás. A külföldi utak népszerűségét talán az is növeli, hogy egy itthon töltött szabadság alatt a telefont is gyakrabban felvesszük, nehezebben szakadunk el a munkahelyi gondoktól – tette hozzá.

– Jó nyarat zárunk, de még most is érkeznek a foglalások, sokan terveznek őszi utazásokat is. Reméljük, hogy a jövő nyár überelni fogja az ideit is, és hamar megindul majd az előfoglalási kedv. Vannak olyan utazási irodák, melyek már a jövő nyári ajánlataikat is kihozták, szóval aki szeretné, akár már most elkezdheti tervezni a 2022-es nyaralását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában