Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.06. 18:20

Csábító üzenet a befektetőknek

Nyírbátorban, Nyírmeggyesen és Kisvárdán is megfordult hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó:

– A cél, hogy év végére elérjük az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, ehhez az Unilever fejlesztése is hozzájárulhat – fogalmazott hétfőn a cég nyírbátori üzemavató ünnepségén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A 17,5 milliárd forint összértékű beruházás keretében megépült egy 11 ezer négyzetméteres gyártócsarnok, valamint két új gyártósort is beszereztek, illetve egy 8 ezer négyzetméteres magasraktár építése is megkezdődött.

A magyar kormány a válságkezelésnek azt a formáját választotta, amely ösztönzi és támogatja a beruházásokat. A beruházásból munkahelyek lesznek, a munka eredménye a gazdasági teljesítmény, a stabil, jó teljesítmény pedig gazdasági növekedéshez vezet

– emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, a 17,5 milliárdos fejlesztésnek köszönhetően 100 új munkahely is létesül az Unilever nyírbátori gyáregységében.

– Hamarosan Nyírbátorban működhet majd Európa legnagyobb háztartásvegyipari gyára – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, aki kiemelte: ma Magyarországon 4,7 millióan dolgoznak, ilyen mutatókkal a rendszerváltoztatás óta nem büszkélkedhetett hazánk.

– A beruházás és az építkezés teljes egészében az úgynevezett körforgásos gazdaság kritériumainak felel meg, így például a beton- és vashulladékok száz százalékát újra felhasználtuk azokból a régi, lebontott épületekből, amelyek az új raktár jelenlegi helyén álltak. A megújuló energiaforrások arányát is fokozatosan növeljük telephelyeinken – mondta a hétfői üzemátadáson Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezetője.

Buss Viktor gyárigazgató beszédében kiemelte: 10 év alatt stratégiai jelentőségűvé nőtte ki magát Európában a nyírbátori üzem. – A fejlesztés első üteme befejeződött, elkészült az új csarnokunk, illetve megvásároltuk a gyártósorokat. A második ütem megvalósítása jelenleg is folyamatban van, itt, a szomszédságunkban épül egy 8 ezer négyzetméteresre tervezett magasraktár – közölte a gyárigazgató.

Máté Antal, Nyírbátor polgármestere köszöntőjében több mint 170 esztendőt utazott vissza az időben.

– Az Unilever területén több generáción át folyt valamilyen gazdasági tevékenység: hol szappant, hol téglát gyártottak az itt dolgozók. A rendszerváltás után jó kézbe került az üzem, az Unilever és a város közt azóta is remek az együttműködés, ami pedig emberek százainak jelent biztos megélhetést. A vállalat vezetői nyitottak az újításokra, ez a jövőre nézve is bizakodásra adhat okot. Köszönet a fejlesztésért az Unilevernek, és köszönet a kormánynak is a támogatásért – fogalmazott Máté Antal.

Az elmúlt időszakban Nyírbátorba 47 beruházás érkezett, több mint 33 milliárd forint értékben

– összegzett dr. Simon Miklós, aki kiemelte az Unilever a társadalmi felelősségvállalás területén végzett munkáját, a térség országgyűlési képviselője példaként a Domestos és a tisztítószer-adományozási programot említette.

Nyírmeggyesi fejlesztés

Szijjártó Péter a nyírbátori ünnepség után Nyírmeggyesre utazott tovább, ahol részt vett a helyi Parmen Konzervipari Zrt. üzemcsarnokának avatásán.

– Az 560 millió forint összértékű fejlesztéshez a magyar kormány 280 millió forinttal járult hozzá, ennek köszönhetően 250 munkahely stabilizálódott. A Parmen beruházása is hozzásegítheti a magyar gazdaságot az 5,5 százalékos növekedés eléréséhez – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter, aki elmondta: a cég 1100 négyzetméterrel bővítette a gyártási területét, 2200 négyzetméterrel pedig a raktárkapacitását.

Szijjártó Péter Nyírmeggyesen úgy fogalmazott: az élelmiszeripar az év első felében elérte a 11 százalékos növekedést, illetve a 2000 milliárd forintos termelési értéket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 49 beruházás zajlik mintegy 27 milliárd forint értékben, ebből 12 milliárd forint a hazai forrás

– részletezte.

Kovács Sándor kijelentette: az a cél, hogy a megyénkben előállított zöldség minél magasabb feldolgozottsági szinten kerüljön a bel- vagy a külföldi piacra.

A kormány támogatja a vidéki Magyarországot, ennek köszönhetően egyre több a munkás kéz

– fogalmazott a mátészalkai térség országgyűlési képviselője.

Széll István, a Parmen Konzervipari Zrt. vezérigazgatója felidézte a 2008-as gazdasági válságot, melyből a Növekedési Hitelprogram segítségével sikerült kilábalniuk, majd egy beruházási hitelnek köszönhetően egy fejlesztésbe kezdtek.

– Mindig az optimizmus vitt bennünket előre. A koronavírus alatt sem álltunk le és nem kellett megválnunk egyetlen dolgozónktól sem. Most sikerült bővítenünk a gyártócsarnokot és korszerűsíteni a technológiánkat, valamint bővíteni a raktárunkat, mindezt 280 millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően – említette Széll István vezérigazgató.

Főként exportra

A nyírbátori és a nyírmeggyesi látogatással még nem ért véget a külgazdasági és külügyminiszter Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vendégeskedése, Szijjártó Péter ugyanis a kisvárdai Várda Meat üzemavatására is hivatalos volt. A csirkevágás és -feldolgozás után fennmaradt melléktermékek továbbhasznosításával foglalkozó vállalkozás egy 5,3 milliárdos beruházásnak köszönhetően egy új üzemmel bővült.

– A Várda Meat elsődlegesen az exportpiacokra gyárt, a mostani fejlesztést a magyar kormány 1,6 milliárd forinttal támogatta.

Magyarország a tizenegyedik legnyitottabb piac jelenleg, az export/GDP mutatónk meghaladja a 83 százalékot

– emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

– A beruházás során vállaltunk egy ötven fős létszámbővítést, mindezt 10 éves fenntartási kötelezettséggel – tette hozzá Csépke Ferenc, a Várda Meat Kft. ügyvezetője.

Seszták Miklós, a kisvárdai térség országgyűlési képviselője szerint ez a fejlesztés egy üzenet, egy meghívó.

Szeretnék minél több befektetőt arra biztatni, hogy merjen az ország ezen térségében beruházni

– hívta fel a figyelmet Seszták Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában