Almatermesztés

2021.10.06. 11:30

Az öntözés lehet a siker záloga

Észak-Olaszországban régóta bevett gyakorlat, hogy a folyók vizével öntöznek.

TG

20210930 Nagykálló Őszköszöntő almanapot tartottak Nagykállón. Magyarország almatermése egy átlagos évben 500-600 ezer tonna között alakul. Harmadik alkalommal szervezett őszköszöntő szabolcsi almanapot a megyei kormányhivatal és a Nagykálló-Tész Kft., a rendezvénynek az idén is Bölcskei György nagykállói telephelye adott otthont. Az eseményre meghívást kapott dr. Nagy István agrárminiszter is. Fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország

Fotó: [email protected] +36305431120

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a megyei kormányhivatal szervezésében jótékonysági almaszedést tartottak a napokban a Nagykálló-Tész Kft. telephelyén. Az őszköszöntő rendezvényen Bölcskei György, a tész vezetője hét tonna almát ajánlott fel az állami gondoskodásban élő megyei gyermekek számára, Szabolcs aranyát a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül juttatják majd el a rászoruló családokhoz.

A Nagykálló-Tész Kft. (mely 60 taggal rendelkezik, összesen ezer hektáron fogja össze a termesztést és háromszáz alkalmazottnak ad munkát) vezetője köszöntőjében a gyümölcs-, azon belül is az almatermesztés kihívásairól beszélt.

Csökken a termőterület

– Az ágazat nem most éli a fénykorát: csökkenőben van a termőterület, régebben jóval több embert foglalkoztatott a szektor. Jó lenne visszatalálni a régi útra, mert a gyümölcstermesztés a nemzetgazdaságunk alapja, az alma pedig fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben is – sorolta a rendezvény házigazdája.

Bölcskei György szerint csak akkor lehet versenyképes az ágazat, ha alkalmazkodnak a gazdálkodók a változó éghajlati körülményekhez. – A szaktárca egyre komolyabban foglalkozik az öntözés kérdésével, ezt jó iránynak tartom. A felszíni vizek hasznosítására, ukrán–szlovák–magyar együttműködésben elkészült egy koncepció. A csatornarendszerekben és a kisebb tározókban felhalmozott vízzel az aszályos időszakokban öntözni lehet. Ennek megvalósításához komoly társadalmi összefogás és politikai támogatás kell, amiből akár más mezőgazdasági ágazatok is profitálhatnak. Csak ez lehet az alapja a versenyképességnek – emelte ki a Nagykálló-Tész Kft. vezetője, aki konkrét példaként Észak-Olaszországot említette, ahol már bevált dolog, hogy a folyók vizével öntöznek.

Bölcskei György szólt az épülő újfehértói almacentrumról is, ami véleménye szerint egy európai szinten is hatékonyan működő logisztikai központ lehet.

– Beszélni kell a lengyel helyzetről is. Lengyelországban szépen fejlesztik és erősítik az étkezési alma feldolgozását, és a piacát is megtalálják ezeknek a feldolgozott termékeknek – említette a szakember, majd hozzátette, a lengyelek az össztermés közel 60 százalékát odahaza dolgozzák fel, ami követendő példa lehet.

Technológiai fejlesztések

– Az üdvözlendő, hogy a minisztérium megteremtette a fagyvédőgépek beszerzésének lehetőségeit, de további technológiai fejlesztésekre van szükség. A drónoknak van létjogosultságuk, már itthon is egyre többen használják a különféle szedő- és metszőgépeket, ami a munkaerőhiány miatt fontos – foglalta össze a jelen kihívásait a Nagykálló-Tész Kft. vezetője, a jótékonysági almanap házigazdája, Bölcskei György.

 

Borítókép: Jótékony céllal, az állami gondoskodásban élő gyerekek számára szedték az almát Nagykállóban | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában