Agrometeorológia

2022.04.11. 17:30

Szeszélyesen alakult a csapadékeloszlás Szabolcs-Szatmár-Beregben

Az évszakhoz képest hűvös, változékony idővel vette kezdetét április, de kárpótlásként sokfelé hullott bőséges csapadék a megyében.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hónap első tíz napjának középhőmérséklete 7-8°C között alakult, ez hozzávetőleg 2-2,5 fokkal alacsonyabb az 1991-2020-as időszakban mért átlagnál. A hideg levegő két hullámban érkezett: az első mindjárt a dekád legelején, ez amellett, hogy a hőmérsékletet mintegy 10-15 fokkal visszavetette, megyeszerte meghozta a várt, áztató csapadékot, nem egy helyen zivatarokkal, jégesővel, a későbbiekben pedig az eső, havas eső mellett többfelé havazással. A második markáns front az időszak végén érkezett, s a köztes, kellemesen enyhe napok után ismét nagy területen fordult csapadékosra, egyben hűvösebbre időjárásunk.

 

A nappali csúcshőmérséklet elsején még 10-16 fok között alakult, majd néhány napon csupán 5-8 fokig emelkedett a hőmérők higanyszála a legmelegebb, kora délutáni órákban. A dekád második fele erőteljes melegedést tartogatott, mely hatodika és nyolcadika között tetőzött 20°C körüli maximumokkal, mielőtt aztán újra 10-14 fok közé mérséklődtek az értékek. Éjszakánként ritkán fordult elő fagy, de harmadikán és negyedikén hajnalban a megye keleti felében 2 méteres műszerszinten is mérhettünk mínusz 1-2 fokos hideget. Másutt legfeljebb a talaj mentén fagyhatott egy-egy hajnalon, de mindez a már virágzásban lévő csonthéjas- és a rügyfakadásban egyre előrébb tartó többi gyümölcskultúránkban számottevő fagykárt jó eséllyel nem okozott.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása április első dekádjában (Újfehértó)

A sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérséklet kevésbé kedvezett a vegetációnak, de fenológiai állapotát tekintve a megszokotthoz képest csupán néhány napos hátrányban lévő növényzet fejlődésének gátja egyre inkább a nedvesség hiánya volt az idei tavaszon. A csapadékot mind jobban szomjazó mezőgazdasági kultúrák március legutolsó napjától kezdve végre fellélegezhettek, hiszen a naptár szerint még március végére datált első csapadékhullámot április első tíz napjában újabb, kiadós adagok követték.

 

A dekád csapadékösszege területi átlagban 25 mm körülinek adódott, ennek területi eloszlása - az áprilisi időhöz méltó módon – szeszélyesen alakult a megyében: a legnagyobb, 30-35 mm közötti mennyiségek a megye keleti felében voltak jellemzők, de délen is jobbára 25 mm körüli mennyiségek hullottak. A legkevesebb csapadékban az északnyugati vidékek részesültek, ám az ottani 15-20 mm csapadékot már március 31-én nagyobb mennyiség előzte meg. Néhány napra a talaj művelt rétegének nedvességtartalma a szabadföldi vízkapacitás 75-95%-a közé emelkedett, a növények számára elérhető vízkészlet örvendetes gyarapodása mellett pedig a tűzveszély mérséklődése adott még okot az örömre a mező- és erdőgazdálkodásban.

 

Debreceni Egyetem – MÉK,
Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában