Budapest, Tiszalök

2023.03.27. 07:00

Gyümölcsöző kamarai együttműködés

A vármegyei kereskedelmi és iparkamara és a tiszalöki vállalkozás közös munkáját ismerték el.

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a napokban tizedik alkalommal ismerte el Szakképzési díjjal a hazai szakképzésben megvalósított kezdeményezéseket.
Az idei versenyben rekord­számú, összesen ötvenegy szervezet (vállalatok, szakiskolák, kamarák) nyújtott be pályázatot a három nevezési kategóriában. A pályázók közt volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara is a tiszalöki HCT-vel (Hot & Cold Therm Kft.) közösen megvalósított együttműködési programjával.

Tévhitek és információhiány

A részletekről, az együttműködésről Párkányiné dr. Csurka Edina beszélt lapunknak. A kamara főtitkára elmondta, a szervezet pályaorientációs tevékenységének közel tíz éve feladata és célja, hogy mérsékelje az egyre erősödő szakemberhiányt.
– Sokan a szakmákkal szemben kialakult tévhitek és az információhiány miatt nem választják a szakképzést. Hisszük, hogy a munkahelyi környezetben szerzett információk valós képet mutatnak az egyes szakmák munkafolyamatairól, az elvárt készségekről és képességekről, nem volt ez másképp a tiszalöki HCT-vel közös programunk során sem. A szakirányú oktatási szakaszba érő tanulók a gyakorlati óráikat Tiszalökön tölthették, üzemi keretek közt. A diákok olyan tapasztalatokat, ismereteket szerezhettek a HCT-nél, amiket az iskolapadban ülve sosem sajátíthattak volna el – mondta el érdeklődésünkre Párkányiné dr. Csurka Edina, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára.
– Főként az épületgépészeti feladatok elvégzésénél szembesülünk azzal, hogy az iskolapadból kikerülő fiatal szakmunkások képzése kívánnivalót hagy maga után. A gyakorlati ismereteik hiányosak, emiatt önálló munkavégzésre nehezen oszthatóak be. A HCT 2016 novemberében nagyrészt önerőből, és némi állami támogatás igénybevételével, a tiszalöki telephelyen kialakított egy oktatóközpontot. Az épület a magas színvonalú gyakorlati oktatás támogatására szolgáló eszközökkel és berendezésekkel felszerelve várja a szakmunkástanulókat. Oktatóink kimagasló elméleti és gyakorlati tudása mellett kivételes pedagógiai érzékkel rendelkeznek. Ezek a feltételek együttesen biztosítják azt, hogy a HCT Szakképzési Centerben gyakorlati képzésben részesülő fiatal szakmunkástanulók az oktatást követően bármely munkahelyen megállják a helyüket, szakmájuk kiemelkedő képviselői lesznek – mondta Benkő Zoltán, a HCT ügyvezetője.
Hozzátette, jelenleg nyolc szakmában hatvan fiatal gyakorlati képzésére van lehetőségük.
A társaság a piaci igények folyamatos monitorozását végezve a kínálatot folyamatosan bővíteni kívánja annak érdekében, hogy a hiányszakmát tanuló fiatalok minél szélesebb köre részesülhessen olyan képzésben, amely birtokában azonnal felveheti a versenyt a tapasztalt munkaerővel mind elméleti, mind gyakorlati téren.

Kooperáció kategóriában

– A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a pályaorientáció terén megvalósuló, kimagasló együttműködésünket ismerte el egy oklevéllel a budapesti díjátadó ünnepségen, ahol a Kooperáció kategóriában kaptunk elismerést – fogalmazott Párkányiné dr. Csurka Edina, aki szerint a projekt eredményei már egyértelműen megmutatkoznak a térség beiskolázási adataiban, a megkötött munkaszerződések, illetve a duális képzésbe belépő gazdálkodó szervezetek számában is.

TG


Borítókép: Pál József (balról), a HCT szakképzéssel foglalkozó munkatársa, Benkő Zoltán, a HCT ügyvezetője, Párkányiné dr. Csurka Edina, a kamara főtitkára és Kajdy József, a kamara stratégiai koordinátora vette át az oklevelet | Fotó: Kamara

Címkék#kamara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában