Nyíregyháza

2023.04.27. 17:30

Csábítás és fejlesztés

A nyíregyházi ipari park letelepedésre ösztönöz, az ott működő cégeket pedig segíti.

Fotó: Sipeki Péter

Infláció, gazdasági növekedés, befektetésösztönzés, vállalkozásfejlesztés. Ezek a fogalmak gyakran elhangzanak a mindennapi életben,  s jelentős mértékben meghatározzák a kis- és középvállalkozások (kkv) működését is, amelyek egyre fontosabb szerepet töltenek be hazánk gazdaságában. Ezért döntött úgy a CIB Bank KKV üzletága, hogy tanácskozást rendez a térségben működő vállalkozások vezetői számára. A vendégeket csütörtökön a nyíregyházi Hotel Pagonyban Such Sándor régióigazgató köszöntötte. Mint kiemelte, a térség két jelentős gazdasági centrum Nyíregyháza és Debrecen, ezért e két településhez kötődö cégek képviselőit hívták meg, hogy tájékoztatást kapjanak időszerű kérdésekről, befektetési lehetőségekről. Kitért arra is, hogy a konferenciát lezáró kerekasztal-beszélgetésen lesz lehetőség arra is, hogy a kkv-ok képviselői is elmondhassák gondjaikat. Egyre rá is mutatott a régióigazgató: mint elmondta, az utóbbi években egyre gyakrabban jelentkezik problémaként a szakképzett munkaerő hiánya.

Az előadások sorát Hajdu Egon befektetési igazgató kezdte, aki Tőkepiaci kitekintő címmel az utóbbi évek gazdasági-pénzügyi életét tekintette át, érintve Amerikát, Európát és hazánkat. Szólt arról, hogy mind az infláció, mind a gazdasági aktivitás mozgatja a tőkepiacot, s a gazdaságpolitikusok mindezek tükrében hozzák meg az intézkedéseket. A szakember szerint az inflációt és a gazdasági növekedést egyszerre jól megoldani nem lehet, csak az egyiken vagy a másikon lehet javítani. Hajdu Egon kitért a pénzpumpálás szerepére is, ami elősegítette az inflációt, hiszen ha valamiből sok van, akkor az egyre kevésbé értékes. Az inflációt látva a nagyvilág pénzügyi rendszere úgy döntött, szigorítani kell, hogy a pénz szórását visszafogják.

– A 2023-as év a fordulat éve, sokan reménykednek abban, hogy lesz gazdasági növekedés. Az energiaárak brutális emelkedése visszaesett a háború előtti időszakra, mindenki optimista a fejlődést illetően. Kínában is beindult az élet a vírusjárvány után, s ez hatással lesz az európai gazdasági fejlődésre. Magyarországon is az a kérdés, hogy marad az infláció vagy növekedés lesz. A kormány érdekelt abban, hogy a gazdasági növekedés ne járjon áldozatokkal – mondta többek között a befektetési igazgató.

Nyíregyháza gazdaságfejlesztéséről Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője  tartott előadást a résztvevőknek. Alapvetően az elmúlt négy évet vázolta fel, de utalt arra is, hogy 2019 előtt is voltak a városban jelentős fejlesztések (LEGO, Hübner, Eissmann).

– A város vezetése 2019-ben elkészítette a befektetésösztönzési stratégiáját, illetve elfogadta az ehhez kötődő rendeletet. Két nagy része van a mi tevékenységünknek: az első a befektetésösztönzés, ami azokat a vállalkozásokat érinti, amelyek még nincsenek itt, míg a vállalkozásfejlesztés azokra cégekre vonatkozik, amelyek már működnek. Sok befektető – főleg aki a Távol-Keletről érkezik –, nem ismeri Nyíregyházát, nekünk el kell adnunk a várost, fel kell mutatnunk azokat  afeltételeket és lehetőségeket, amiket Nyugat-Európában vagy otthon megkapna. Az érdeklődőknek bemutatjuk a települést, a helyi cégeket, s ha igénylik, a munkaerőpiaci helyzetről is szervezünk a számukra hiteles előadást – magyarázta Bartók Dávid.

– A vállalkozásfejlesztésnél gondolunk arra is, hogy a buszmenetrend alkalmazkodjon a műszakváltásokhoz. Ezzel kapcsolatban szerveztünk egyeztetéseket, mert voltak ilyen igények. A cégeknek segítünk abban is, hogy egyszerűbb legyen a számukra a hivatali ügyintézés. Szeretnénk elindítani egy beszállítói programot. Ez tualjdonképpen egy adatbázis lenne, hogy a befektetők lássák, mi mindenre tudnak alapozni a városban. Munkánk sikerességét jelzi, hogy 2020-ban elnyertük az Év ipari parkja címet, egy 2021-es pályázaton pedig a feltörekvő városok kategóriájában Nyíregyháza a harmadik lett.

Befejezésül kitért két új gigavállalkozásra az ügyvezető: az ipari parkban a dél-koreai W-Scope Corporation látványosan építi az 1200 munkahelyet jelentő gyárát, s néhány év múlva a német Boysen Group is megkezdi majd az elektromos autókhoz az alkatrészek gyártását. Szilágyi-Bécsi Tímea, az INT-Solution Kft. ügyvezetője a munkaerőpiaci helyzetet ismertette, majd beszélgetéssel fejeződött be a tanácskozás. 

KM


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában