Újfehértó

2023.07.20. 17:30

Gyümölcsöző kazah-magyar összefogás

A későbbiekben nem zárják ki az almalé, a cider vagy a calvados előállítását sem.

Szon.hu

A kazah delegáció tagjainak bemutatták az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató Állomást

Forrás: Fotó: L.A.C. Holding

Az almatermesztésben rejlő lehetőségekről és nagyszabású együttműködések megvalósításáról egyeztetett az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató Állomásra látogató kazah delegáció. A HUKZ-Agro Kft. szervezte programot megtisztelte jelenlétével Nagy István agrárminiszter is.

Az L.A.C. Holdinghoz tartozó LAC KZ és a kazahsztáni K-Agro csoport több mint egy éve dolgozik együtt a hibridkukorica-vetőmagtermesztés területén. A vetőmagok előállítását a HUKZ-Agro, a hazai LAC Holding Group és a kazah K-Agro közös vállalata koordinálja.

– A K-Agro egyik kazahsztáni leányvállalata, az Alma Isszik Kft., közép- és hosszútávú célja a minőségi almatermesztés – fejtette ki az eseményen Csernisev Szergej Igorovics, a vállalat vezetője.

Az L.A.C. Holding közleményéből kiderül, hogy az Issyk régióban található 1000 hektár gazdálkodási terület felén almát termesztenek. Az almacsemeték eddigi holland importját száz százalékban saját termesztésre váltanák hazai faiskolák létesítésével, mellyel jelentős minőségjavulás érhető el. A tervek szerint 2028-ra elérhetik az évi 15 ezer tonna termelési mennyiséget, és a célszámok teljesítésével válogató- és osztályozósor, valamint hűtőraktárak telepítésével növelik a beruházás értékét. A megmaradt, a piacon nem értékesítendő másodosztályú almák sem vesznek kárba, hisz azokból kis mennyiségben a Bacchus Global borászattal együttműködve almaborokat készítenek. A későbbiekben nem zárják ki az almalé, a cider vagy a calvados előállítását sem.

Az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató Állomás már több mint 70 éve szolgálja az ország kiváló gyümölcsellátását. Az állomás legfontosabb feladatai közé tartozik az alma, a körte, a birs és a naspolya génbank fenntartása, különböző termesztéstechnológiai kísérletek végzése, új tájfajták felkutatása, törzskönyvezése, nemesítése, valamint almatermésűek, meggy és egyes bogyósok gondos fajtakutatása. A társaság jelenleg a Debreceni Egyetemmel szorosan együttműködve Szabolcsi Alma Centrum Nonprofit Kft. néven folytatja tevékenységét. Az új név a két évvel ezelőtt elkezdett nagyszabású beruházásra, a Szabolcsi Alma Centrum Komplex Logisztikai és Tudás Központra utal. A beruházás alapjaiban tervezi megváltoztatni az ország almatermesztésének helyzetét és vele együtt a kutatóintézet jövőbeni tevékenységét is.

A nagyszabású eseményt Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, L.A.C. Holding elnök-vezérigazgató beszéde nyitotta meg, melyben kiemelte a kazah-magyar együttműködések jelentőségét a mezőgazdaság területén is. A köszöntő után Takács Ferenc, a Kutató Állomás vezetője tartott szakmai előadást, amit Csernisev Szergej Igorovics, az Alma Isszik Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutató prezentációja követett.

A találkozón Nagy István agrárminiszter kiemelte: „Az egyeztetés remek alkalmat teremt arra, hogy jobban betekintünk a magyar gyümölcskutatásba és nemesítésbe. Az újfehértói Szabolcsi Alma Centrum pedig alapjaiban változtatja meg az ágazat helyzetét”. A tárcavezető elmondta, hazánkban az almatermesztés kétharmada léalma és csak egyharmada étkezési alma: „Azon dolgozunk, hogy ezt az arányt megfordítsuk”. Kifejtette, a magyar-kazah politikai és gazdásági együttműködés komoly lehetőséget hordoz magában. Erre a bizalomra szeretnének építeni az almatermesztés és -feldolgozás terén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában