Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.08.02. 17:30

Tojás nagyságú jégdarabok

Nagyecsed környékén az akácfákat is szétforgácsolta a jég.

Szon.hu

A vármegyei dohányföldeket megkímélte eddig a jég

Fotó: Sipeki Péter

Nagyecsed és környékén a múlt hét második felében hatalmas jégeső pusztított, ezt erősítette meg lapunknak Szántó Gyula is. A helyi gazdakör vezetője elmondta, túl van már a hetedik ikszen, de ilyen méretű jégszemcsékkel még nem találkozott. 
– A környék búza- és kukoricatáblái úgy néznek ki, mint amiken végigment volna a kombájn. Tyúktojás nagyságú jégdarabok potyogtak az égből – emlékezett vissza a nagyecsedi gazdálkodó. Szántó Gyula hozzátette, a vihar Györtelek felől érkezett, és ment tovább Ura irányába. 
– Méhészkedem is, a jégdarabok nemhogy a termést pusztították el, még a fák törzsét is szétforgácsolták – mondta a gazda. 

Bejelenteni a kárt 

Akiknek elverte a termését a jég, azok a káreseményt, valamint a mezőgazdasági káresemény által okozott várható hozamcsökkenés mértékét a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kötelesek bejelenteni. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatóságának tájékoztatása szerint a hozamcsökkenést okozó felhőszakadás, jégeső vagy vihar esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik. 
A mezőgazdasági káreseményeket, illetve a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket kizárólag az erre a célra kialakított elektronikus bejelentő felületen lehet beadni. Az elektronikus felület használatához az eddigi gyakorlatnak megfelelően a falugazdász-hálózat helyi képviselője nyújthat segítséget. 
Az év végi elszámolás és a kifizetés esetében is fontos lesz, hogy a hozzájárulási fizetési határozatban szereplő összeg, melyet a napokban küldenek ki a kár­enyhítési rendszer tagjainak a részére, maradéktalanul megérkezzen majd a Magyar Államkincstár számlájára szeptember 15-ig. 
– Totális kárt szerencsére ez idáig egyetlen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei dohányültetvényünkben sem okoztak a júliusi jégesők – mondta el érdeklődésünkre az ULT Magyarország Zrt. agronómiai igazgatója. 
Fekete Tibor szerint mosolygós évnek néz elébe idén az ágazat, bár, ahogy fogalmazott, még sokat alszik kint a dohány. 
 

– Az első jégverés július közepe táján Újfehértó környékén volt, aztán Apagy, Nyírtét és Székely községekben sávosan okozott károkat, a múlt hét végén pedig Kisvárda, Ajak határának egyes ültetvényeit érintette, örömünkre komolyabb károk nélkül. Cégszinten tehát, legalábbis eddig, nem pusztított számottevő mértékben a jég. Ezt az évjáratot a tavalyinál sokkal kedvezőbbnek ítéljük. A dohánylevelek szépen fejlődtek, így az augusztus második felében induló felvásárlás során jó termést várunk – tette hozzá Fekete Tibor, az ULT Magyarország Zrt. agronómiai igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában