Mezőgazdaság

2023.11.22. 14:41

Szigorodnak a vetésre vonatkozó szabályok

Az Európai Bizottság nemrég egyértelművé tette: 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól.

Szon.hu

Fotó: Mészáros János

Így jövőre életbe lépnek a jóváhagyott magyar Közös Agrárpolitika stratégiai tervben foglaltak. 
A termelőknek ezért már a szigorúbb szabályok alapján kell megtervezniük a jövő évi vetést, amiben segítségükre lehet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által készített kiadvány (a www.nak.hu/kiadvanyok oldalon keresztül elérhető) is. 

Aktuális információk 

Elindultak az őszi vetések, és a legtöbb gazdaságban már formálódnak a jövő évi vetéstervek is. A termelők részéről a korábbiaknál is nagyobb körültekintést igényel ez a feladat, hiszen a jövő évtől életbe lépnek az új Közös Agrárpolitika vetésváltásra és a biológiai sokféleség megőrzésére – köztük az ugaroltatásra – vonatkozó rendeletei – hívja fel a gazdálkodók figyelmét lapunkon keresztül Rácz Imre. 
– Annak érdekében, hogy a termelők könnyebben eligazodjanak az új támogatási szabályok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábban számos kiadványt készített, ezek egyike a feltételesség részleteit ismerteti. A tájékoztató kiadványt ugyan már a 2023-as egységes kérelembenyújtási időszak előtt megismerhették az érintettek, azonban most lettek igazán aktuálisak a benne található információk. Az őszi és a jövő évi vetésszerkezetek tervezésénél komoly segítséget jelenthet a termelőknek a kiadvány, amely a feltételesség összes elemére kiterjed – mondta el lapunknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. 

TG 
 

Kép: A gazdálkodóknak érdemes áttanulmányozniuk a kamara kiadványát | Illusztráció: MW-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában