Nyíregyháza

2023.12.15. 13:48

Angyalbatyuk mennek Kárpátaljára

Munkácsi és huszti gyerekek kapják majd az ajándékokat és a pénzbeli felajánlásokat.

Tarnavölgyi Gergely

Angyalbatyuk mennek Kárpátaljára

Fotó: Gazdag Mihaly

A munkácsi karitász csoportnak gyűjtött „angyalbatyukat” (benne csokival, cukorkával és ehhez hasonló finomságokkal) és pénzadományt a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola. Az átadóünnepséget pénteken délelőtt tartották az oktatási intézmény kápolnájában.

Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezetőlapunknak elmondta, az adventi időszakban évek óta gyűjtenek adományokat, de amióta kitört az orosz-ukrán háború, a gyűjtés és az adományozás átnyúlik a határ túloldalára is. Az intézményvezető hozzátette, a legutóbbi jótékonysági koncertjük bevételét is erre a célra fordítják, így közel ötszázezer forinttal tudják segíteni a munkácsi karitász munkáját. Megtudtuk, közel 30 kárpátaljai diák jár hozzájuk, ők azóta iratkoztak be, amióta kitört a háború.

A pénteki ünnepségen Barna Rita, az intézmény pedagógusa kiemelte, régi hagyomány az angyalbatyuk készítése.

Popovicsné Palojtay Márta a munkácsi egyházmegyei karitász képviseletében vett részt az ünnepségen. Mint azt lapunknak elmondta, munkácsi és huszti gyerekek kapják majd az ajándékokat és a pénzbeli felajánlásokat. Kiemelte, hogy a munkácsi iskola és a Szent Imre-iskola közt testvériskolai kapcsolat is van. A pénzadomány sorsáról az ottani karitász vezetősége dönti majd - ők tudják, látják, mire van leginkább szükség a térségben.
Ahol Kárpátalján római katolikus templom van, mi ott vagyunk. A koronavírus és a háború miatt közel négy éve nincs rendes tanítás Kárpátalján, sok ottani gyerek tanul Nyíregyházán, egy részük a Szent Imrében – fogalmazott Popovicsné Palojtay Márta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában