Nyíregyháza

2023.12.05. 14:00

Javuló pályán a gazdaság növekedése

Amíg van alkalmas magyar munkaerő, addig hazaival töltenék be a munkahelyeket

Galambos Béla

Fotó: Gazdag Mihaly

Ami a foglakoztatáspolitikát illeti, most kellemesebb kihívások előtt állunk, mint 13 éve, amikor ugyanezért a területért voltam felelős - vezette be e témában kifejtendő mondanivalóját dr. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a keddi, vármegyei TOP 100 rendezvény első előadójaként. - A 2020-as zuhanást kivéve növekvő pályán a hazai GDP, jövőre 4 százalékot is elérhet a 6 százalékra eső inflációval szemben. A pandémiát sikeresen kezelte a kormány, aminek eredményeként 400 ezer dolgozó tarthatta meg a munkahelyét, de nem állt le a gazdaság válságból kivezetése sem. Reményeink szerint jövőre 6 százalékos infláció várható, így visszatérhet a reálkeresetek növekedése is tette hozzá az államtitkár.

Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal(KSH) legutóbbi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikái kapcsán közölte: Az elmúlt egy évben több mint 20 ezer fővel, 4 millió 758 ezerre emelkedett a dolgozók száma, miközben a munkanélküliség 4 százalék alatti szinten maradt (3,9 százalék), ez pedig az Európai Unióban a hetedik legkedvezőbb eredmény. A foglalkoztatottak megtartása sem kis feladat. A kormány segíteni akarja a megszűnő munkahelyek felszabaduló munkaerejének az átképzését. Miközben 150 ezer a munkahely vár betöltésre,  országosan 250 ezer regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván. A legnagyobb munkaerő tartalék a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon található. Ugyanakkor a munkáltatók szempontjából e tartaléknak csak a töredéke hadra fogható. Miközben a bruttó átlagkeresetek az elmúlt 13 évben országosan 176 százalékkal emelkedtek, ígéretes, hogy öldöklő verseny dúl a munkaerő piacon, ami csak fokozódhat, hiszen a munkaadók 2030-ra már 300 ezerrel kevesebb emberrel számolhatnak az előrejelzések szerint.

- Amíg van alkalmas magyar munkaerő, addig hazaival akarjuk betölteni a munkahelyeket - jelentette ki az ellenkezőjével riogatók megnyugtatására Czomba Sándor, aki a béremelésekről szólva elmondta:

- A minimálbér és garantált bérminimum összegének 15, illetve 10 százalékos emelése jelentős mértékben hozzájárul a családok megvédéséhez és a reálkeresetek növeléséhez is, miközben ez egy óriási vállalás minden munkáltató részéről. A gazdaság jövőre magához térve hogy érdemben növekedhessen, a fogyasztásnak is növekedni kell, ami csak a reálkeresetek emelkedésével valósulhat meg – mondta egyéb fontos információ között az államtitkár.

Dr Gégény Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal igazgatója a térségünk foglalkoztatási helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy megyénk gazdasági szerkezete az elmúl bő évtizedben jelentősen átalakult, különösen szembetűnő az élelmiszeripar fellendülése. A gazdaságunkat sem a pandémia, sem a szomszédban zajló háborús konfliktus nem vetette vissza.

- A jövőre nézve pedig több mint bíztató, hogy a Nyíregyháza-Miskolc-Debrecen tengely soha nem látott új lehetőségeket hordoz. A szolgáltató közigazgatás szellemében működő kormányhivatal a gazdaság rezdülésein is rajta tartja a szemét, egyetlen beruházás egyetlen fázisa sem valósulhat meg a tudta, engedélye nélkül - szólt megnyugtatólag a fejlesztések ellenőrzésével kapcsolatban az igazgató. Gégény Zoltán a munkaerő piacunk jellemzéseként néhány fontos adatot közölt: a foglalkoztatottság 2010 óta 17 százalékkal bővült 60,6 százalékos, a munkanélküliek száma csökkenő, legalább 18500 fő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában