Mátészalka

2023.12.13. 09:48

Leépítést jelentett be a Túró Rudi tulajdonosa

A cég ezernyolcszáz dolgozójától válna meg a következő két évben.

Tarnavölgyi Gergely

Szautner Péter a FrieslandCampina Hungária mátészalkai tejüzemében Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A holland FrieslandCampina tejipari vállalat (a Túró Rudi tulajdonosa, mely Mátészalkán is működtet egy üzemet) ezernyolcszáz fős leépítést hajtana végre a következő két év során, amitől kétszázmillió eurós megtakarítást remél - írta a vállalat bejelentése nyomán a Reuters, amit pedig a Világgazdaság szemlézett.

A FrieslandCampina a világ egyik legnagyobb tejipari szövetkezete, amely több mint száz országban értékesít tejtermékeket, valamint az élelmiszer- és gyógyszeriparban felhasznált összetevőket. A magyar fogyasztóknak leginkább a Pöttyös termékcsalád túródesszertjeiről – a Túró Rudiról –  és a Milli tejitalokól lehet ismert a cég, amelyeket a magyarországi leányvállalat, a FrieslandCampina Hungária gyárt Mátészalkán.

Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója júliusban arról számolt be, hogy a tavaly kirobbant energiaválság és a reáljövedelmek visszaesése a magyar tejágazatot is megviselte, a tejtermékek forgalma egy év alatt 10 százalék feletti mértékben csökkent Magyarországon.  A kedvezőtlen piaci hatásokat folyamatos innovációval, a hatékonyság növelésével igyekezett enyhíteni a vállalat – mondta az augusztustól már a FrieslandCampina belgiumi és franciaországi tevékenységét irányító cégvezér.
A holland élelmiszeripari vállalat tavaly év végén mintegy 22 ezer főt foglalkoztatott 30 országban – köztük Magyarországon –, vagyis a leépítés a teljes munkavállalói állomány 8 százalékát érintené. 
Egyelőre nem tudni, hogy a világszintű leépítés érinti-e Mátészalkát.

Mátészalka önkormányzatát sem a FrieslandCampina Hungária Zrt., sem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya nem kereste meg, így nem tudjuk, érinti-e a létszámleépítés a mátészalkai gyáregységet. A hivatalos tájékoztatás megérkezéséig nem kívánjuk kommentálni a hírt – tájékoztatta az ügyben portálunkat Mátészalka önkormányzata.

Megkerestük a leépítés ügyében Kovács Zsuzsát, a Frieslandcampina Hungária Zrt. kommunikációs menedzserét, akinek az alábbi kérdéseket tettük fel.

Érinti-e a leépítés a mátészalkai üzemet?
Ha igen, történt-e már ez ügyben egyeztetés a várossal vagy a vármegyei kormányhivatallal?

Ha választ kapunk a kérdéseinkre, azonnal közöljük.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában