Gazdaság

2024.01.22. 20:10

Profession.hu: nőtt az aktív munkakeresők száma, csökkentek a betöltésre váró pozíciók

Tavaly az utolsó negyedévben a meghirdetett állásokra 20,9 százalékkal több pályázat érkezett, mint az előző év azonos időszakában, eközben a betöltésre váró állások száma 13,5 százalékkal csökkent - közölte hétfőn a Profession.hu, az egyik leglátogatottabb tematikus állásportál negyedéves jelentése alapján.

Szon.hu

Kiemelték, két vármegye kivételével az ország egész területén jellemző volt a megemelkedett munkavállalói aktivitás, a legnagyobb növekedést Tolna (60,1 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg (47,1 százalék), Pest (45 százalék), valamint Békés (43,4 százalék) vármegyékben mérték, ugyanakkor elmaradt a jelentkezések száma Nógrád (mínusz 22,9 százalék) és Bács-Kiskun (mínusz 10,2 százalék) vármegyékben az előző évitől.
    A beérkezett pályázatok száma a legnagyobb mértékben az IT üzemeltetés és telekommunikáció (61,9 százalék), a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (51,4 százalék) és az IT programozás, fejlesztés (49,9 százalék) kategóriákban meghirdetett állásoknál nőtt az előző év utolsó három hónapjához képest, a legalacsonyabb emelkedés pedig az értékesítés és kereskedelem (10,4 százalék) területén volt. Csökkenés mindössze a jogi és a banki kategóriákban történt.
    A közlemény szerint 2023 utolsó negyedében szinte minden vármegyében elmaradt a meghirdetett állások száma az előző év azonos időszakában aktivált hirdetésekétől, országos szinten átlagosan 13,5 százalékkal.
    Heves és Veszprém vármegyék előtt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén lassult le leginkább a munkaerőfelvétel az előző év végéhez képest, ahol 30,5 százalékkal kevesebb betöltésre váró pozíciót hirdettek meg, mint egy évvel korábban. A térségben leginkább az IT programozás és fejlesztés, valamint a gyártás, termelés és a mérnöki kategóriákban kínált lehetőségek szűkültek, minimális növekedést mindössze a szakmunka, illetve a bank, biztosítás, bróker, az adminisztrációs területek és a marketing-média-PR hármasa produkált - írták a közleményben.
    Kitértek arra, hogy Budapesten szintén csökkentek az új munkalehetőségek az előző év utolsó három hónapjához képest a legtöbb területen, összesen 14,7 százalékkal. Ezek közül a legnagyobb mértékben a banki területek, a szolgáltató központok (SSC) hirdetésszáma fogyatkozott meg az előző év azonos időszakában aktiválthoz képest, viszont 27,9 százalékkal több nyitott állás volt a vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozók számára a fővárosban.    
    A közlemény szerint három vármegyében nőtt a munkaerőigény, Hajdú-Biharban 20,7 százalékkal emelkedett a feladott álláshirdetések száma, a második legnagyobb gyarapodás 12,8 százalékkal Tolna vármegyében volt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 0,2 százalékkal több állást hirdettek meg, mint egy évvel korábban.
    Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója a közleményben az idei várakozásokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár jelenleg mindössze január első napjainak adatai láthatóak, ezek egyelőre fokozott álláspiaci aktivitást jeleznek elő - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában