Gazdasági visszatekintő 2023

2024.01.12. 15:00

Volt helye a magyar dinnyének

A magyar termőterület csökkenése megállt - írtuk 2023. júliusában.

Szon.hu

A magyar dinnyének meg volt a piaca

Fotó: Illusztráció: MW-Archív, Sipeki Péter

Balkány. – A hazai termőterület 2019 óta folyamatosan tartó csökkenése (különösen a 2022-es, drasztikus visszaesést követően) visszafordulni látszik, idén a termőterület 10 százalék körüli növekedése várható. A 2022-es 2635 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2870 hektárra bővül, és ennek a növekedésnek a motorja Kelet-Magyarország lesz: itt 25-30 százalékkal nagyobb területen termesztenek majd görögdinnyét, míg az ország többi termesztőkörzetében a tavalyi területhez képest legfeljebb pár százalékos ingadozás figyelhető meg – mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc.

Jutott exportra is

– A szezon eleji termésbecslés szerint az idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek majd Magyarországon, ami a 100 ezer tonnás hazai fogyasztáson túl egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualapot képez. Ez már csak azért is fontos, mivel a belföldi piac gyakorlatilag telítődött a hazai áru számára, a tapasztalat azt mutatja, hogy a mostaninál több dinnyét Magyarországon nem lehet eladni. Ráadásul az exportpiacokról potenciálisan megnyilvánuló kereslettel kapcsolatosan jó hírek érkeztek az európai országokból: úgy tűnik, bőven lesz hova értékesíteni a magyar termést – foglalta össze tapasztalatait 2023. júliusában dr. Apáti Ferenc.

Humicskó István nyírszőlősi dinnyekereskedő lapunk megkeresésére elmondta: az import a megszokott árakon indult.

– Európát már „kihordták” dinnyéből, így van, lesz helye a magyarnak. A fóliás, hazai dinnye a múlt héten jelent meg a piacokon, az idén egy 8-10 napos csúszásban vannak a termelők az előző évekhez képest. Az árak az én meglátásom szerint az ilyenkor megszokott szinten vannak. Van kereslet a magyar dinnyére – emelte ki Humicskó István, majd hozzátette: hamarosan indul a szabadföldi dinnye betakarítása is, a helyi termelők a jövő héten szedik. Itt az jelenthet gondot, hogy a szabolcsi dinnye összeérik a békésivel, ami hozhat egy jelentős árzuhanást, hiszen egy időben, nagy mennyiség érkezik majd be a piacra.

A nyírszőlősi kereskedőtől megtudtuk, náluk az import és a magyar dinnye ára egységesen 499 forint, de látott olyan kereskedőt, aki 590-ért adja.

Oltott és hibrid

– A magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, ami arra ösztönözte a termelőket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak. Ennek hozadékaként észlelhető volt a hazai termőterület csökkenésének lassulása, a korszerűtlen dinnyefajták helyét pedig átvették az oltott és hibrid dinnyék. Továbbá teret nyer a fólia alatti termelés, amivel előrébb hozható a szezonkezdet. Összességében elmondható, hogy a termelés jóval hatékonyabb lett, a termésátlagok, a termésbiztonság növekedett, ugyanakkor a megszokott finom íz megmaradt – mondta lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában