Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.04.16. 07:00

Óvatosságra intik a gazdálkodókat

A növényvédelem, a növényvédőszer-használat számos kockázatot hordoz, speciális szakmai tudást igényel.

Szon.hu

Nem érdemes a termelési értéket kockáztatni azzal, hogy kétes eredetű növényvédő szert használunk

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Ahogy arról korábban beszámoltunk, próbavásárlással „jutottak” 3,5 kilogramm cirill betűs, valamint érvényes forgalombahozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező növényvédő szerhez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy magánszemélytől. 
Az akciót további ellenőrzés követte vármegyénkben, végül több mint 30 kilogramm kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból a hatóság – adtuk hírül még április első napjaiban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményét. A próbavásárlás egy további helyszínre is elvezette a hatósági felügyelőket, ahol egyéb szerek ellenőrzését is elvégezték a szakemberek. A két vizsgálat során összesen 32 kilogrammnyi növényvédő szert vontak ki a forgalomból, illetve megtiltották annak felhasználását. 

Számos kockázat 

– A növényvédelem, a növényvédőszer-használat számos kockázatot hordoz, speciális feltételt, szakmai tudást igényel. Országosan és a vármegyében is egyre nagyobb számban derítünk fel illegális növényvédő szert forgalmazókat, szállítókat, felhasználókat. Az internetes médiumok felületein hirdetnek eladásra készítményeket, a határállomásokon próbálnak nepperek unión kívüli országból behozni és eladásra felkínálni ilyen szereket. Ezek a tevékenységek az Európai Unióban, így hazánkban is tiltottak – reagált az esetre a vármegyei kormányhivatal illetékes főosztálya. 
Hozzátették, a kétes eredetű, eladásra felkínált engedélyköteles termékek nem felelnek meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mivel nem rendelkeznek magyar nyelvű címkével, sok esetben más címkével sem. A termékek eredetét igazoló dokumentumok hiányoznak, így azok jogszabály szerinti nyomon követése nem biztosított, forgalomba hozataluk és felhasználásuk súlyos biztonsági kockázatot jelentenek, emiatt indokolt az, hogy a hatóság kivonja a forgalomból. 
A hamis vagy rossz minőségű, lejárt növényvédő szerek használata számos kockázatot rejt: hazánkban betiltott hatóanyagot tartalmaznak; nem tartalmaznak hatóanyagot; nem az előírt hatóanyag-tartalom van bennük, más hatóanyagot tartalmaznak; címke nélkül nem tudja a felhasználó, hogy mit vásárolt; emberi egészségre, környezetre, méhekre kifejezetten veszélyesek lehetnek. 

Megbízható forrásból 

Az illetékes hatóságok (vármegyei kormányhivatalok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nébih) fokozottan ellenőrzik a webes hirdetési felületeket, a növényi termékek vizsgálatakor a nem engedélyezett szerek jelenlétét, valamint a növényvédő szerek forgalmazását, melyek használata a gazdálkodóktól is nagy körültekintést igényel. Kiemelten fontos, hogy növényvédő szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból szabad vásárolni, továbbá a felhasználásuk során fokozottan ügyelni kell az előírások betartására. 
A vármegyei kormányhivatal emlékeztetett: a növényvédelmi felügyelőik a NAV Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság munkatársaival közös ellenőrzés keretében a napokban egy nyíregyházi telephely raktárában 32 kilogramm, 17 millió forint értékű ismeretlen eredetű növényvédő szert foglaltak le, és több szabálytalanságot is megállapítottak az ellenőrök. A hatóság magyar nyelvű címkével és az azon kötelezően feltüntetendő információkkal el nem látott, kizárólag cirill betűs jelölésű vagy jelöletlen, valamint lejárt felhasználhatósági idejű, továbbá Magyarországon érvényes forgalomba-hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező és nem nyomon követhető növényvédő szert vont ki a forgalomból. Sőt, a különböző készítményeket üzleten kívül, működési és növényvédő szer forgalmazási, -vásárlási és -felhasználási engedély nélkül értékesítette a raktár bérlője – tájékoztatta lapunkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal. 

Nem érdemes kockáztatni

A témával kapcsolatban megkerestünk egy nyíregyházi növényvédelmi szakmérnököt, Boczák Kornélt. Mint azt lapunknak elmondta, nem érdemes a termelési értéket kockáztatni azzal, hogy nem bevizsgált, kétes eredetű növényvédő szert használunk. A szakember szerint ebből a szempontból mindegy, hogy egy ilyen jellegű termék Ukrajnából vagy Németországból származik, a lényeg ugyanis az: Magyarországon csak a Nébih által jóváhagyott szereket lehet használni. 
– Ezt egyébként minden egyes szakmai konferencián kihangsúlyozzák az illetékesek – fogalmazta meg tapasztalatait a szakember. Boczák Kornél hozzátette: a hamisított növényvédő szerek eredete és összetétele ismeretlen, hatékonyságukért senki nem felel, külső megjelenésükben emlékeztetnek, vagy megtévesztésig hasonlítanak a hatóság által engedélyezett készítményhez. Az eredeti, gyári termékek hatását, esetleges mellékhatásait, minőségét igen magas színvonalú ellenőrzés után engedélyezi a növényvédelmi hatóság. Ezeknek a növényvédő szereknek a minőségét a forgalmazás során is folyamatosan ellenőrzik. A címkéjükön előírt magyar nyelvű felhasználási utasítás, veszélyjelek és figyelmeztetések betartásával az engedélyezett kultúrákban biztonságosan alkalmazhatók.

Ténybox: A hamisított termékek kockázatai

Az egészségügyi hatásukat nem vizsgálták, (az emberi szervezetre közvetlenül mérgező hatásuk lehet, vagy a szervezetben káros anyagként raktározódhatnak, akár allergiát válthatnak ki), potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amelyek az alkalmazókra káros heveny vagy idült egészségügyi hatással lehetnek (például rákkeltő, vagy ivarsejt-károsító hatás). Hamis növényvédő szer esetében nem ismert az ellenszer, ha mérgezés következik be. A megvédendő termés károsodhat (fitotoxicitás), vagy akár meg is semmisülhet, így tehát a hamisított vagy illegálisan forgalmazott növényvédő szer mindig drágább, mint az eredeti gyártótól származó, még akkor is, ha olcsóbban árusítják. A hamisított vagy illegális termékek bizonytalan összetétele és azok tulajdonságai miatt a betakarított termény ismeretlen és kivizsgálatlan szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhat és veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét és a környezetet, szennyezve a talajt és az ivóvizet. A nem megfelelő gyártástechnológia következtében más hatóanyagokkal is szennyezett lehet a termék, hatása így kiszámíthatatlan. Csak az eredeti növényvédő szerek minőségét garantálja a gyártó cég. Hamisított termék használata során előforduló károkért a forgalmazó és a felhasználó a felelős (Forrás: nebih.gov.hu). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában