Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.04.11. 13:11

Újabb segítség a munkavállalóknak

A vármegyei foglalkoztatási paktum a munkabérhez és vállalkozás indításához nyújt támogatást.

Bednárik Mónika

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Fontos lépéshez érkezett a vármegyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési program, első körben bér-, valamint vállalkozóvá válást segítő támogatásra nyújtható be igény – hangzott el a vármegyeházán csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.
– A munkaügyi paktum plusz célja a foglalkoztatási helyzet javítása, azonban tudjuk, ezen a területen mindig újabb és újabb kihívások jelennek meg, amelyekre megfelelő válaszokat kell adni – mondta Seszták Oszkár. A vármegyei közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy a vármegyei kormányhivatallal alkotott konzorcium pályázata 7,4 milliárd forintot nyert gazdasági- és foglalkoztatási célok megvalósítására, a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának összehangolására, a vármegyei gazdaság versenyképességének erősítésére. 
– Ebből a szempontból meghatározó, hogy egyre többen végezzenek hasznos és értékteremtő munkát, jussanak tisztességes munkajövedelemhez, s ehhez szükség van a foglalkoztatásösztönzésre, a munkavállalói mobilitás, az álláskereső – kiemelten az inaktív – személyek munkaerőpiaci jelenlétének erősítése mellett – fejtette ki az elnök.

Támogatás igényelhető

– A megyében egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkavállalók keresése, ezért a kormányhivatal foglalkoztatási szakterülete a munkaadókkal nagyon szoros kapcsolatot épít ki, mert az igényekre így lehet megfelelő válaszokat adni – erről már Román István főispán beszélt, aki jelezte: a munkaerőigény mintegy 30 százalékkal nagyobb Szabolcs-Szatmár-Beregben mint egy évvel korábban, ami jó hír a munkavállalóknak, mert azt jelenti, hogy az álláskeresők elhelyezkedése talán most könnyebb.

– A program azért rendkívül fontos, mert most az első körben olyan célcsoportok munkába állásának támogatására van lehetőség, akik 30 év feletti, hátrányos helyzetű és tartósan munkanélküli személyek, a közfoglalkoztatásból legfeljebb 6 hónapja léptek ki, vagy inaktívak – sorolta a kormányhivatal vezetője, és hozzátette: az ágazatokat tekintve az építőipar, a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén elhelyezkedni szándékozók foglalkoztatására igényelhető a támogatás. Vannak, akik vállalkozóvá szeretnének válni, ebben is tudjuk segíteni azokat, akik nyilvántartott álláskeresők. Fontos, hogy a pályázónak legyen saját ötlete, szaktudása, üzleti terve, kellő motivációja – sorolta Román István.

 – Az ötmillió forintos kezdőcsomag az induláshoz ad biztos segítséget, a támogatás másik része pedig az önfoglalkoztatással kapcsolatos kiadásokat fedezi. Ezekkel egy életképes vállalkozás elkezdődhet, most 60 indításához tudunk támogatást adni – mondta. 

A részletek megtalálhatóak a munka.hu portálon és tájékoztatás kérhető a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain is. A képzésre vonatkozó kérdésünkre Román István azt mondta, vannak olyan szakmák, amelyek kikopnak, olyan tudás, ami kevéssé értékes mint öt évvel ezelőtt.

– Új iparágak jelennek meg, ezek új tudást igényelnek, nekünk pedig abban kell segíteni, hogy ez a tudás rendelkezésre álljon. Az új munkaadói elvárások és szempontok figyelembe vételével újratervezzük a paktum képzési részét, amiről hamarosan beszámolunk.

Szakképzett munkaerő

A már befejeződött Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum tapasztalatait, tudását kiemelt partnerként adja a megyeszékhely a vármegyei paktum pluszhoz.

– Sajátos rendszert működtettünk, irányítócsoportot hoztunk létre, 99 ülést tartottak 2017 és 2023 között, s döntéseikkel 2250 ember foglalkoztatását segítettük, és azokat a cégeket is, melyek felvették ezeket az embereket, munkát adtak nekik – részletezte dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere elmondta: a nagyfoglalkoztatókkal a szakképzési intézményekkel együtt kialakítottak négy munkacsoportot, ezekben a legrelevánsabb kérdéseket vizsgálták. 

– A beruházásoknak köszönhetően az elkövetkező években mintegy 5-6000 munkavállalóra lesz szükség Nyíregyházán. Az Electrolux helyére érkező Qvantum svéd elektromos hőszivattyúkat gyártó vállalat szeptemberben indul, a Boysen és W Scope az idén már próbaüzemet tervez, s magas a szakképzett munkaerőigényük. 
Ezeket a kérdéseket mi másfél évvel ezelőtt végigvettük, s szeretném, ha a vármegyei paktumban tovább vinnénk, mert nagy szükségünk lesz rá – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, s rámutatott: a nyíregyházi beruházások kihatnak az egész vármegyére. A nagyfoglalkoztatók dolgozóinak nem több mint 50 százaléka nyíregyházi, a többiek a más településről járnak be.

– Öt komoly beruházás van az ipari parkunkban, mire beindul a termelés, az üzemszerű működés, rendelkezésre kell állnia a szükséges munkaerőnek, s segítenünk kell azokat is, akik a munkaerőpiacon hátránnyal indulnak, ez is fontos része a vármegyei foglakoztatási paktum plusznak – emelte ki a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában