Mire kell vigyázni?

2019.07.30. 10:12

Az albérlet veszélyei

A diákok már tudják, melyik egyetemen fognak továbbtanulni, de az még sokak számára ismeretlen, hol fognak lakni az egyetemi évek alatt.

Forrás: Illusztráció / KM-archív

Sok diák választja az albérletet, noha az albérleti díjak egyre magasabbak. Éppen ezért nagyon fontos tudni, hogy amikor albérleti szerződést kötnek, mire figyeljenek.

Mindenképpen ajánlatos a bérleti szerződést írásba foglalni, ennek elmaradása esetén ugyanis egy későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet. A bérleti szerződés érvényességéhez ügyvédi ellenjegyzés nem szükséges.

A bérleti szerződésnek vannak szükségképpeni tartalmi elemei, úgy mint a bérbeadó(k) és a bérlő(k) neve, születési adatai, édesanyja neve, a szerződés aláírásakor a lakcímkártyán szereplő lakcím, a bérlemény helyrajzi száma, pontos címe. Érdemes beleírni az alapterület méretét és a szobák számát, valamint azt is, hogy az ingatlant kizárólag lakás céljára lehet használni Feltétlenül írjuk bele, hogy melyik naptól és meddig tart a bérleti jogviszony.

A szerződés mindenképpen tartalmazza a bérleti díj összegét is, és azt, hogy az havonta, előre esedékes, például a tárgyhó 10. napjáig.

Rögzítsük a szerződésben a rezsiköltségek megfizetése módját is. Beköltözés előtt dokumentáljuk az óraállásokat, tételesen soroljuk fel, milyen közüzemi díjak fognak felmerülni, továbbá ki és hogyan rendezi a számlákat. A számlákat fizetheti a bérlő is, ilyenkor a bérlő a számlákat utólag mutatja be a bérbeadónak, de a bérlő fizetheti a rezsiköltséget közvetlenül a bérbeadónak is, ez esetben a számlákat a bérbeadó fizeti be.

A bérleti szerződés aláírásakor általában kéthavi kaució kerül kikötésre, vagyis kéthavi lakbérnek megfelelő összeget kell előre kifizetni. Fontos tudni, a kaució összege nem lakható le, nem arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor fedezze az utolsó hónapokban esedékes bérleti díjat, hanem a bérleményben esetlegesen keletkező károk megjavítására illetve a fennmaradó tartozásokra kell fordítani. Praktikus tanács, hogy amennyiben a bérlő bejelentkezett a lakásba, a bérleti jogviszony megszűnése esetére a kaució visszaadásának a lakcímről való kijelentkezés legyen a feltétele.

A bérleti szerződés megszűnik a határozott idő lejártával, vagy felmondással. Főszabály szerint a határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel, azaz ha a bérbeadó augusztus 15-éig közli a bérlővel a felmondást, akkor szeptember 30-val szűnik meg az albérleti jogviszony.

Ha a bérbeadó biztosítékot szeretne arra, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő biztosan időben ki fog költözni, megoldást jelenthet a kiköltözési nyilatkozat. A közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési nyilatkozat jelentősége, hogy az közvetlenül végrehajtható, azaz, a nyilatkozat alapján hosszas bírósági eljárás nélkül, közvetlenül ki lehet tenni a jogosulatlan bérlőt a bérleményből.

- Sterné dr. Deák Andrea, sajtószóvívő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában