Mire kell vigyázni?

2019.07.30. 10:12

Az albérlet veszélyei

A diákok már tudják, melyik egyetemen fognak továbbtanulni, de az még sokak számára ismeretlen, hol fognak lakni az egyetemi évek alatt.

Sok diák választja az albérletet, noha az albérleti díjak egyre magasabbak. Éppen ezért nagyon fontos tudni, hogy amikor albérleti szerződést kötnek, mire figyeljenek.

Mindenképpen ajánlatos a bérleti szerződést írásba foglalni, ennek elmaradása esetén ugyanis egy későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet. A bérleti szerződés érvényességéhez ügyvédi ellenjegyzés nem szükséges.

A bérleti szerződésnek vannak szükségképpeni tartalmi elemei, úgy mint a bérbeadó(k) és a bérlő(k) neve, születési adatai, édesanyja neve, a szerződés aláírásakor a lakcímkártyán szereplő lakcím, a bérlemény helyrajzi száma, pontos címe. Érdemes beleírni az alapterület méretét és a szobák számát, valamint azt is, hogy az ingatlant kizárólag lakás céljára lehet használni Feltétlenül írjuk bele, hogy melyik naptól és meddig tart a bérleti jogviszony.

A szerződés mindenképpen tartalmazza a bérleti díj összegét is, és azt, hogy az havonta, előre esedékes, például a tárgyhó 10. napjáig.

Rögzítsük a szerződésben a rezsiköltségek megfizetése módját is. Beköltözés előtt dokumentáljuk az óraállásokat, tételesen soroljuk fel, milyen közüzemi díjak fognak felmerülni, továbbá ki és hogyan rendezi a számlákat. A számlákat fizetheti a bérlő is, ilyenkor a bérlő a számlákat utólag mutatja be a bérbeadónak, de a bérlő fizetheti a rezsiköltséget közvetlenül a bérbeadónak is, ez esetben a számlákat a bérbeadó fizeti be.

A bérleti szerződés aláírásakor általában kéthavi kaució kerül kikötésre, vagyis kéthavi lakbérnek megfelelő összeget kell előre kifizetni. Fontos tudni, a kaució összege nem lakható le, nem arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor fedezze az utolsó hónapokban esedékes bérleti díjat, hanem a bérleményben esetlegesen keletkező károk megjavítására illetve a fennmaradó tartozásokra kell fordítani. Praktikus tanács, hogy amennyiben a bérlő bejelentkezett a lakásba, a bérleti jogviszony megszűnése esetére a kaució visszaadásának a lakcímről való kijelentkezés legyen a feltétele.

A bérleti szerződés megszűnik a határozott idő lejártával, vagy felmondással. Főszabály szerint a határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel, azaz ha a bérbeadó augusztus 15-éig közli a bérlővel a felmondást, akkor szeptember 30-val szűnik meg az albérleti jogviszony.

Ha a bérbeadó biztosítékot szeretne arra, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő biztosan időben ki fog költözni, megoldást jelenthet a kiköltözési nyilatkozat. A közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési nyilatkozat jelentősége, hogy az közvetlenül végrehajtható, azaz, a nyilatkozat alapján hosszas bírósági eljárás nélkül, közvetlenül ki lehet tenni a jogosulatlan bérlőt a bérleményből.

- Sterné dr. Deák Andrea, sajtószóvívő -

Ezek is érdekelhetik