Nyíregyháza

2019.08.09. 14:48

Megrugdosták a bujtosi madarat, gyorsított eljárás lett a jutalmuk

Döntött a bíróság a Bujtosi-tónál garázdálkodó fiatalok ügyében.

 

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. augusztus 9-én gyorsított eljárásban, 1-1 év időtartamra próbára bocsátotta a fiatalkorú K. A. és K. G. vádlottakat társtettesként elkövetett garázdaság vétsége és rongálás vétsége miatt és elrendelte pártfogó felügyeletüket.

A tényállás szerint, a fiatalkorú vádlottak 2019. június 22-én az éjszakai órákban Nyíregyházán, a Bujtosi-ligetben beszélgettek és iszogattak barátaikkal együtt, a Bujtosi-tó észak-nyugati oldalán, a tó és a McDonald’s étterem közötti területen. Az este során az ittas állapotban lévő vádlottak az új stég mögötti parkban lévő, madarat ábrázoló, fából készült művészeti alkotást több esetben ököllel megütötték, lábbal megrugdosták, melynek következtében a fatábla kidőlt, majd a kidőlt táblára többször rá is ugrottak.

A rongálás következtében az alkotásnak több deszka része megrepedt, illetve eltört, a rögzítőcsavarok a helyükről kiszakadtak. A bíróság a rongálás mellett megállapította, hogy a vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra is, hogy a közelben tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen. A büntetlen előéletű fiatalok a bíróság előtt a cselekmény elkövetését elismerték, tettüket megbánták és vállalták az okozott kár megtérítését.

A próbára bocsátás intézkedés alkalmazása azt jelenti, hogy a bíróság megállapította a vádlottak bűnösségét a terhükre rótt bűncselkemény elkövetésében, de büntetést nem szabott ki velük szemben. Büntetés kiszabására abban az esetben kerülhet sor, ha a vádlottak a megállapított 1 éves próbaidő alatt újabb bűncselekményt követnének el.

A pártfogó felügyelet elrendelése miatt a vádlottak a próbaidejük alatt meghatározott időközönként kötelesek egy kijelölt pártfogó felügyelő előtt megjelenni, vele kapcsolatot tartani és az általa előírt magatartási szabályokat betartani. Abban az esetben, ha a vádlottak megjelenési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, vagy az előírt magatartási szabályokat nem tartják be, az szintén büntetés kiszabását vonhatja maga után.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak, védőik és törvényes képviselőik fellebbezést jelentettek be.

Nyíregyházi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában