500 forint volt egy adag

2019.10.28. 13:16

Nyírbátori otthonukban árulták a biofüvet, nyomozás indult a családdal szemben

A Nyírbátori Járásbíróság nyomozási bírája 2019. október 25-én bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt indult eljárásban 2019. november 25.-ig elrendelte J.F. és Cs.A. gyanúsítottak letartóztatását, míg B.C.D. és B.R. gyanúsítottakat négy hónapra bűnügyi felügyelet alá helyezte.

rolling joint with weed buds close-up. Smoking culture in the world

Forrás: Illusztráció / Dreamstime

Az ügyészség indítványa szerint J.F. és Cs.A. gyanúsítottak élettársak és egy Szabolcs megyei ingatlanban élnek együtt Cs.A. gyerekeivel, B.C.D. és B.R. gyanúsítottakkal. 2019. augusztusától valamennyien napi rendszerességgel új pszichoaktív anyagnak minősülő, úgynevezett biofüvet értékesítettek adagonként 500 forintért. A vevők a gyanúsítottak lakásában a biofüvet mindig attól a személytől vehették át, aki éppen otthon tartózkodott.

A bíróság szerint a bűncselekmény jellegére és a vevők védelmére tekintettel, indokolt valamennyi gyanúsítottal szemben a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelése, ugyanis magalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a bizonyítást veszélyeztetnék, a büntetőeljárásban résztvevő vagy más személyt megfélemlítenének, jogellenesen befolyásolnának.

J.F. gyanúsított esetében, mivel korábban már hat alkalommal volt büntetve, fennáll a veszélye annak is, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el. B.C.D. és B.R. gyanúsítottakkal szemben a bíróság szerint azonban nem szükséges a letartóztatás elrendelése, mivel a büntetőeljárás célja annál enyhébb kényszerintézkedés, így bűnügyi felügyelet elrendelésével is biztosítható.

A bűnügyi felügyeletet a 2018. július 1.-jén hatályba lépett büntetőeljárásról szóló törvény vezette be új kényszerintézkedésként, amely a terhelt szabad mozgásához, és a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza.

A bíróság jelen ügyben – a korábbi háziőrizethez hasonlóan – előírta a gyanúsítottaknak, hogy lakásukat csak hétköznap délelőtt, meghatározott célból hagyhatják el.

A bíróság végzése B.C.D. és B.R. gyanúsítottak vonatkozásában végleges, míg J.F. és Cs.A. fellebbezést jelentettek be.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában