Emberölés, fogolyszökés

2020.01.28. 13:17

Súlyosbították a nagyecsedi gyilkos büntetését

A Debreceni Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés büntetését 22 évre súlyosította.

Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott hátulról, mintegy orvtámadásként, tudatmódosító szer hatása alatt, közvetlen hozzátartozója ellen követte el a cselekményt. A vádlott személyiségéből adódóan a konfliktusait erőszakosan próbálja rendezni. Emiatt jelentős a társadalomra való veszélyessége. A vádlott többszörös visszaeső, büntetett előéletű, BV-ből való eltávozása alatt követte el az emberölést. Mindezek a körülmények indokolják a büntetés középmértéktől való jelentős eltérését. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 szeptemberében Z. S. vádlottat emberölés bűntette és fogolyszökés vétsége miatt, mint többszörös visszaesőt 20 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte, melynek során 2018 júniusában eltávozást kapott azért, hogy a beteg édesapját meglátogassa. Ebben az időszakban a vádlott találkozott a sértettel, akivel a bevonulása előtt több éve élettársi kapcsolatban éltek. A vádlott megállapodott testvérével abban, hogy másnap visszaviszi őt a BV intézetbe, azonban ekkor már elhatározta, hogy nem megy vissza a börtönbe, hanem megszökik, bujkálni fog és rábeszéli a sértettet is, hogy tartson vele.

A reggeli órákban a vádlott és a sértett Nagyecsed külterületén gyalogolt, azonban a sértett meggondolta magát, és megpróbálta rávenni a férfit, hogy térjen vissza a büntetés-végrehajtási intézetbe. Emiatt a férfi feldühödött és a nadrágja derékrészéből kivette a cipőfűzőt, abból egy hurkot csinált, azt a sértett nyakára húzta és olyan erősen megszorította, hogy a lány megfulladt. A vádlottat másnap egy lakatlan házban fogták el.

- Debreceni Ítélőtábla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában