A szaktudása a fegyvere

2020.05.19. 07:00

„Ilyen esetben az ember nem az óráját bámulja, hogy lejárt-e a munkaideje, hanem azonnal a tettek mezejére lép”

Ha kell, bűnüldöző társaihoz hasonlóan, Zatik Péter Pál technikus is padlógázzal száguld – igaz, a virtuális sztrádán.

Zatik Péter Pál főtörzszászlós

Forrás: rendőrség

A rendőrség napja alkalmából a napokban az Év Rendőre miniszteri díjjal kitüntetett, Nyírbátorban élő és dolgozó Zatik Péter Pál rendőrségi informatikai technikus óriási megtiszteltetésként élte meg, hogy előbb a várományosa, majd a birtokosa lett a megtisztelő címnek a gazdasági kategóriában. – Hogy mivel érdemeltem ki? A hivatalos indoklás szerint a hosszú időn át lelkiismeretesen és eredményesen végzett munkámmal. Én úgy érzem, semmi mást nem tettem, mint amit a kollégáim: végeztem a dolgomat a legjobb tudásom szerint, őszinte hivatástudattal, a magánéleti, családi érdekeket is háttérbe szorítva akkor, amikor szólít a kötelesség – tesz „beismerő vallomást” a megyei főkapitányság és a Belügyminisztérium által méltán elismert technikus, megyénk összes rendőrkapitányságának informatikai hálózatfelügyelője.

Zatik Péter Pál főtörzszászlós
Fotó: rendőrség

– A feladatkörömbe tartozik a rendőrség teljes informatikai hálózatának felügyelete a megyében, beleértve az egyes kapitányságok, a határrendészeti, a közúti határátkelőhelyek informatikai hálózatát, a helyi rendszergazdák szakmai felügyeletét, koordinálását. Az aktív eszközök, az útválasztók, szerverek telepítése, üzemeltetése, a hálózati felügyelet, az operációs rendszerek kiépítése, stabil és biztonságos működtetése is a munkám része. A kém­programok és vírustámadások elleni védekezésről az ORFK informatikusai gondoskodnak – adott bepillantást sokrétű feladataiba az év rendőre.

Informatikai helyszínelő

A 45 éves, kétgyermekes családapa a karrierjének és magánéletének alakulásáról is szívesen mesélt lapunknak. Elárulta: 1998-ban mint informatikus rendszergazda kezdett dolgozni a Nyírbátori Határőr Igazgatóságon. A határőrség megszűnése után a rendőrség kötelékébe került, 2008-tól már régiós vezetőként bizonyította szakmai rátermettségét az ORFK Észak-alföldi Gazdasági Ellátó Igazgatóság informatikai osztályán. Idővel „átigazolt” a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságra, rendszergazdaként ott is az átviteli hálózatok, rendszerek, útválasztók, hálózati eszközök, operációs rendszerek, szerverek telepítéséért, konfigurálásáért, felügyeletéért felelt.

A vérében van a szolgálat

– 2012-ben visszakerültem a megyei kapitányság informatikai osztályára, az üzemeltetési csoporthoz. Azóta a lakóhelyemen, Nyírbátorban dolgozom, persze, ha kell, nemcsak távsegítséggel, hanem a helyszínen is „segítek és védek” bármelyik kapitányságon vagy határátkelőhelyen. Egy kisebb áramkimaradás okozta rendszerleállás például órákra megbéníthatja a határforgalmat, ilyen esetben az ember nem az óráját bámulja, hogy lejárt-e a munkaideje, hanem azonnal a tettek mezejére lép. Amúgy a szolgálat, mondhatni, a véremben van, édesapám is határőr volt. A legkisebb gyermekem, Áron a napokban lesz 1 éves, nővére, Anna 12 esztendős. A feleségem, Éva jelenleg főállású anya, korábban ő is rendőrségen dolgozott – szolgál újabb információkkal a „hálózatfelügyelő”.

Lebilincselő teljesítmény

Zatik Péter Pálra jelenleg pályázat-előkészítő munkákban is számít a testület, szakmai tanácsadóként ugyanis tökéletesen rálát arra, milyen irányba mozduljon a megyei gépezet, ha informatikai eszközbeszerzésről, hálózatfejlesztésről van szó.

– Azon vagyok az informatikus kollégáimmal, hogy minden a lehető legstabilabban, leggyorsabban, legbiztonságosabban működjön a rendőrségnél a megye minden pontján. Igyekszem lebilincselő teljesítményt nyújtani a szakterületemen, és örülök, hogy ezt nem csupán szakmai körökben, hanem az állományon belül is értékelik, elismerik – summázta a kitüntetett címzetes rendőr főtörzszászlós.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában