tragikus próbalövés

2020.05.19. 18:20

Tragédia Újfehértón: egy új puskát tesztelhettek

Információink szerint két kilométer távolságból, egy vadászfegyver kipróbálása közben érte a halálos lövés a férfit.

Forrás: shutterstock

Egy neve elhallgatását kérő helyi lakos lapunknak elmondta: a településen az a hír járja, hogy három helyi vadász azért ment ki az erdőbe, hogy egyikük új, több millió forintot érő vadászpuskáját kipróbálják.

Feltehetően egy próbalövés során kilőtt golyó találhatta el két kilométerrel távolabb a férfit.

Állítólag mivel a seb nem vérzett, először azt hitték, hogy a férfi infarktust kapott, csak később vették észre a golyó ütötte lyukat a ruháján. Információnk szerint a lövedék egy nagyobb érbe fúródott, és a szegycsontban állt meg.

Vadászati törvény: a lövéssel mások életét nem szabad veszélyeztetni

Szabó Józsefet, a Beregi Tisza Vadásztársaság elnökét kérdeztük meg arról, találkozott-e már hasonló tragédiával.

- Először is azt szeretném leszögezni, hogy nem ismerjük a konkrét eseményeket, nem ismerjük az adott helyszínt, a vadászat körülményeit, így csak arról mondhatom el a véleményemet, hogy mi minden történhetett.

Hasonló esettel még soha nem találkoztam az elmúlt 15 év során, mióta vadászom.

Nem tudom, hogy mindez hogy történhetett meg, lehet, hogy gellert kapott a töltény egy kövön, egy fatuskón, egy kemény tárgyon, megcsúszott, megpattant és irányt változtathatott. Egyszer én is átéltem egy hasonló esetet, egy vaddisznóhajtás alkalmával a magaslesen tartózkodtam, s egy-két méterre tőlem elsuhant egy gellert kapott golyó.

Azonnal levetettem magam, s ahogy elment előttem a hajtás, mentem is le a magasból. Ugyanakkor fontos azt is tudni, ha olyan egy lövedék röppályája, például a cső 45 fokos szögben áll, akkor képes több kilométerre is elrepülni. Hangsúlyozom, nem ismerjük a körülményeket, akár véletlenül is elsülhetett a fegyver úgy, hogy a vadász a kezében tartotta, s még nem az őzbakra célzott, de ezt csak az tudná megmondani, aki ott volt.

Az is megtörténhet, hogy egy laposabb helyről egy magasabban helyen lévő vadra céloz a vadász, a lövedék azonban nem találja el az állatot, hanem repül tovább a röppályáján.

- Természetesen a rendőrségi vizsgálat fogja majd kideríteni, hogy mi is történt valójában, de zárásként hadd utaljak a vadászati törvényre, ami szerint vadászlőfegyverrel és vadászíjjal lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizárólag felismerte, és a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. A lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét – tette hozzá Szabó József.

Szakértők bevonásával vizsgálódnak

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője, dr. Szilágyi László lapunknak elmondta: pénteken a kora esti órákban újfehértói családi házának udvarán egy férfit ismeretlen lőfegyverrel meglőttek. A lövedék a lapocka tájékán találta el férfit, akit kórházba szállítottak, de az orvosok az életét már nem tudták megmenteni.

A rendőrség megállapította, hogy a testében talált lőszer ugyanolyan, mint amilyet egy helyi vadásztársaság tagja a fegyveréből a háztól körülbelül 2 kilométerre lőtt ki a kérdéses időszakban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben, amelynek egyelőre még nincs gyanúsítottja. Annak érdekében, hogy a tragikus esetet tisztázni tudják, több szakértőt is bevonnak majd az ügy kivizsgálásába.

KM, MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában