csalás

2020.11.03. 20:00

Tízmilliókkal húznak le cégeket

Van olyan cég, amelyiktől 110 millió forintot csaltak ki.

20200525 Győr Olvasónk elmeséli, hogyan csaltak tőle banki adatokat. Képen: internetes online csalások illusztráció Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: MW-archív

Fotó: Huszár Gábor

– Több 10 millió forinttal károsítottak meg ismert, elismert megyei vállalkozásokat az elmúlt időszakban, a feltehetően külföldi elkövetők ehhez az internetet használták fel – tudtuk meg dr. Szilágyi Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője pedig természetesen részletekkel is szolgált.

Új bankszámlaszám

– A gazdasági társaságok vezetőinek nagyon sok dologra kell figyelniük a termeléstől a beszerzésen, értékesítésen át a könyvelési, adózási feladatok teljesítéséig. A csalók olyankor lépnek színre, amikor a cégvezetők azt hiszik, hogy a dolgaik rendben vannak.

Az elkövetők olyan cégeket szemelnek ki, amelyek hosszabb ideje állnak üzleti kapcsolatban külföldi partnereikkel.

Jellemzően olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek folyamatosan vásárolnak alapanyagot vagy berendezéseket a külhoni partnereiktől, amiért heti vagy havi rendszerességgel átutalással fizetnek.

– A kapcsolattartás módja sok esetben az elektronikus levelezés, azaz a partnerek e-maileket küldenek egymásnak. Ez utóbbit használják ki a csalók, akik törvénytelen módon bejutnak akár a magyar, akár a külföldi cég számítógépes hálózatába, és olyan hamis levelet küldenek a magyar cégnek, amiben azt kérik, hogy az esedékes vételárat ne az eddig ismert, hanem egy új bankszámlára utalják.

– A magyar cég ennek megfelelően elutalja az új bankszámlára a pénzt, ami soha nem érkezik meg a külföldi partnerhez. A csalókhoz kerül, akik nem veszik fel készpénzben az összeget, hanem további utalásokat végeznek újabb bankszámlák és országok között, ezzel teszik szinte követhetetlenné a pénz útját a sértettek és a rendőrség előtt.

– Arra a kérdésre, hogy mekkora összegekről van szó, dr. Szilágyi László elmondta: az egyik sértettől 18 ezer eurót, egy másiktól 110 millió forintot, egy harmadiktól 50 millió forintot csaltak így ki a még ismeretlen elkövetők – mindhárom esetben nyomozás miatt indult csalás.

Költséges, de megtérül

– Az ilyen csalások nem ismeretlenek a szabolcsi rendőrök, ügyészek előtt sem, néhány évvel ezelőtt ugyanis a nyugat-európai cégeket „húzták le” ezzel a módszerrel, majd a pénzt Magyarországra (akár Nyíregyházára is) utalták át.

– Sorra kapta a magyar ügyészség a holland, olasz, spanyol megkereséseket, hogy foglalják le a bankszámlákon még meglévő pénzt. Úgy tűnik, a gazdasági fejlődés elhozta a bűnözés ezen új formáját hozzánk is – mondta a szóvivő, aki arról is beszélt, hogyan lehet védekezni az ilyen típusú bűncselekmény ellen.

– Mindig ellenőrizzék telefonon vagy személyesen, ha a külföldi partner a bankszámla megváltozására hivatkozik, és csak akkor utaljanak az új számlára pénzt, ha meggyőződtek arról, hogy valóban a partnerükhöz kerül az összeg. Költséges, de megtérülő beruházás fokozottan védeni az informatikai rendszereket a külső támadásoktól. Csalás gyanúja esetén azonnal kérjék bankjuktól az utalás visszahívását – a tapasztalatok szerint pár órás késedelem is komoly kárral járhat. És fontos, hogy tegyenek feljelentést! A hatóságok az ilyen ügyekben szorosan együttműködnek a külföldi rendőrségekkel, és mindent megtesznek a pénz visszaszerzése érdekében – tette hozzá dr. Szilágyi László.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában