Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.10.28. 12:50

Letartóztatta a bíróság a korábban polgármesterként elítélt férfit

A Nyírbátori Járásbíróság nyomozási bírója 2022. október 28-án a közokirathamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárásban egy hónap időtartamra elrendelte B.R. gyanúsított letartóztatását.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A megalapozott gyanú szerint B.R. 2010. októberétől egy Szabolcs megyei település polgármestere volt, mely tevékenységével összefüggésben 2020. novemberében csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Nyíregyházi Törvényszék jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte, melynek következtében polgármesteri tisztsége azonnali hatállyal megszűnt.

A büntetése ellenére B.R. tovább gyakorolta polgármesteri jogkörét, és 2020. november 18., valamint 2020. december 11. napja között jogosulatlanul összesen 1.872.200,- Ft rendkívüli települési támogatást állapított meg magánszemélyek részére. Ezen túlmenően a gyanúsított a támogatások elszámolásához szükséges nyilatkozatokat, pénztárbizonylatokat is ellenjegyezte, a számlákat hitelesítette.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, cselekményét jogerős elítélését követő rövid időn belül követte el és jelenleg másik büntetőeljárás is van vele szemben folyamatban, hasonló, vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt. Mindezekre figyelemmel a bíróság döntése szerint fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén a férfi újabb bűncselkeményt követne el, vagy az eljárásban részt vevő személyek befolyásolásával, megfélemlítésével megnehezítené a bizonyítást, ezért elrendelte letartóztatását.

A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be ellene.

- Nyíregyházi Törvényszék -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában