Nyíregyházi Törvényszék

2023.07.04. 14:00

Tucatszor döfte nyakon a barátját

A két súlyosan ittas férfi szóváltásából és dulakodásából végzetes kimenetelű késelés lett.

Fotó: Gazdag Mihaly

– Igen, bűnösnek érzem magam. Nem tudok mást mondani, mint ami a vádiratban van, nem emlékszem semmire. Bocsánatot kérek mindenkitől. Sajnálom a történteket, ha lehetne, visszaforgatnám az időt – mondta a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézet egyik helyiségében ülve L. Ernő, aki hozzátette: soha nem állt bíróság előtt erőszakos cselekményért. A büntetlen előéletű férfit az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja, a Nyíregyházi Törvényszéken előkészítő ülést tartottak az ügyben, a vádlottat távmeghallgatással kapcsolták a tárgyalóterembe.

– A vádlott primitív személyiség szerkezetű, sivár érzelmi élettel rendelkező, beszűkült érdeklődésű, önmagára centráló, más emberek érdekeivel, érzéseivel nem törődő, indulatainak féktelen kiáramoltatására hajlamos antiszociális karakter, akinek intellektusa alacsonyabb színvonalú, a határmeti sávban feltételezhető. Frusztrációs küszöbe alacsony, öncsillapítási készsége elégtelen, haragját nem tudja feldolgozni, így az a környezetére zúdul indulati cselekvés formájában. Fejletlen moralitása miatt bűntudatot nem igazán érez, tetteinek jogi és erkölcsi következményei elől igyekszik menekülni, és az emlékezetkiesés mögé bújni – olvasta fel L. Ernő személyiségének jellemzőit dr. Kruták Gyula ügyész, aki a vádiratot ismertetve felidézte, mi történt 2022. november 29-én délelőtt az aranyosapáti családi házban.

L. Csaba délelőtt elment munkatársához, akivel együtt végzeték el az iskolát, barátok voltak és együtt is dolgoztak. A végzetes napon azért érkezett L. Ernőhöz, hogy aláírassa vele a munkahelyi jelenléti ívet. A sértett vetette fel, hogy igyanak valamit, ekkor került elő a pálinkásüveg, s igen jelentős alkoholt fogyasztottak el, annak ellenére, hogy L. Ernőt tudta, ittas állapotban agresszivitásra hajlamos. Egy-másfél liter pálinkát ihattak meg, amitől mind a ketten súlyosan ittas állapotba kerültek, majd összeszólalkoztak és dulakodni kezdtek.

A vádlott 17.30 és 18 óra között többször arcon megütötte L. Csabát. Ezt látva a vádlott felesége és gyermekei elhagyták a házat és az asszony értesítette a rendőrséget, mert attól tartott, nagyobb baj lesz. Az ittasság és bántalmazás miatt már mozgásában korlátozott Csaba a fotelben ült, L. Ernő felső testével ráhajolt, leszorítva tartotta, majd a korábban a konyhából behozott 8,5 centiméter pengehosszúságú zsebkéssel többször a nyakába döfött. Az oldalába is bele akarta szúrni a kést, de azt a ruha felfogta, ezután újra többször – összesen több mint tucatszor – megszúrta a L. Csabát, a nyakán felszakította a fő ütőeret, a gége porcos vázát. Kivérzéses sokk következtében a sértett elhunyt, a vádlott pedig a hálószobában lefeküdt aludni. A sértett véralkohol koncentrációja ekkor 3,9 ezrelék volt, a vádlottnál pedig 8 órával később is 1,6 g/l véralkohol-koncentráció volt kimutatható – utalt arra az ügyész, milyen súlyosan ittas volt mind a két férfi. Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja L. Ernőt – mondta a tárgyalóteremben dr. Kruták Gyula.

Dr. Gál Tamás meghatalmazott védő L. Ernő szomszédját és volt munkáltatókat szeretett volna tanúként megidézni a tárgyalásra, hogy a vádlott személyiségéről, életviteléről szóljanak. Az ügyészség véleménye szerint minősített emberölésben nem az releváns, hogy miként viselkedett a kollégáival, de nem ellenezte a meghallgatásukat, azonban dr. Bartha Andrea bíró úgy döntött, a volt munkáltatókat nem, a szomszédot megidézik a tárgyalásra. Azzal, hogy a 47 éves vádlott a bíró kérdésére a bűncselekményt elismerte, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, az ügy szeptember 28-án a vádlott kihallgatásával, tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában