Helyi kék hírek

2023.09.14. 14:00

Eltérnek a szakértői vélemények

A szakértő szerint a férfi legfeljebb 30-35 kilométer per órás sebességgel hajtott. 

Szon.hu

A vádlott azt mondja, senkinek sem akart sérülést okozni

Fotó: Dodó Ferenc

Dr. Sörös László tanácsa szakértőket hallgatott meg csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszéken a több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és garázdaság miatt indult eljárásban. Mint ahogy arról beszámoltunk, 2020. december 4-én reggel az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. kukásautója haladt át Mándokon. Amikor H. B. az autójával odaért, ahol a dolgozók a kukákat szedték össze, megállt. Az egyik sértett, H. R. intett neki, hogy elengedi, ő azonban félreértette a mozdulatot. Úgy emlékszik, hogy a férfi provokálta, ezért kiszállt a kocsiból, s dulakodni kezdtek. Többször megütötte a hulladékszállító cég munkatársát, majd pár perc múlva elhagyta a helyszínt – korábban azt mondta, haza akart menni, hogy a véres nadrágját lecserélje. 

A kukásautó sofőrje rendőri segítséget kért, majd a gépkocsival lehúzódott egy betonozott útpadkára. Körülbelül 10 perc elteltével H. B. visszatért és amikor a teherautó mellé ért, az úttestről letérve a sértettek közé hajtott. Egyikőjük el tudott ugrani, három embert azonban elütött – a sértettek megúszták nyolc napon belül gyógyuló horzsolásokkal és zúzódásokkal. H.B. korábban azt mondta, zavaros volt minden, így nem emlékszik arra, hogy bárkit elütött volna, szerinte többször elvesztette az eszméletét. Azt mondta, senkinek sem akart sérülést okozni, nagyon sajnálja, ami történt, bocsánatot kért mindenkitől.

Féktávolságon kívül voltak    

Dr. Mikó Gábor műszaki szakértő lemodellezte a balesetet, megvizsgálta a járművet, illetve a térfigyelő kamera felvételét is – ezek alapján azt mondta, az autó 30-35 kilométer per órás sebességgel haladhatott, amikor elütötte a kukásautó dolgozóit, akik féktávolságon kívül voltak. A gépkocsi műszakilag rendben volt, és az időjárási tényezők sem korlátozták a sofőrt, azaz a vádlott tisztán láthatta, hol vannak a munkások. A szakértő úgy vélte, azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy a férfiak álltak vagy elmozdultak, amikor a vádlott elütötte őket, abban viszont biztos, hogy ha H. B. le akart volna állni a padkán vagy az út szélén, ennél lassabban hajtott volna.

A sértettek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, ami köszönhető annak is, hogy mivel az eset télen történt, vastag ruházatot viseltek. Elhangzott: egy statisztikai elemzés szerint ez ehhez hasonló esetek 10 százaléka halállal végződik.

Dr. Riz Ádám orvosszakértő szakvéleménye szerint az egyik sértett, L. R. esetében nem lehet megállapítani, hogy az arcán lévő sérülések a dulakodáskor keletkeztek vagy akkor, amikor H. B. elütötte. 

Megállapította a sorrendet

Az ügyben felkértek egy magánszakértőt is, akinek a véleménye számos ponton eltért a hivatalból kirendelt szakértőkétől, többek között az autó lassulását tekintve is. Úgy vélte, pontosan megállapítható, hogy a sértetteket milyen sorrendben ütötte el az autó és azt biztosan állította, hogy a férfiak mozgásban voltak, amikor a jármű odaért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában