E-roller balesetek

2023.09.25. 07:00

Nagyot bukhatunk e-rollerrel is

Egyre több a jármű, de egyre több az e-rolleres baleset is. A megjelenésükkel együtt egyre inkább megszaporodott az e-rolleres balesetek száma is. Tavaly márciusban egy ételfutárként dolgozó fiatalember Nyíregyháza belvárosában elektromos rollerével elütött egy kislányt, aki könnyebben megsérült. A Nyíregyházi Járási Ügyészség közlekedési ügyésze közvetítői eljárást rendelt el. A gyanúsított bocsánatot kért, s 200 ezer forint jóvátételt fizetett. A közvetítés tehát eredményes volt, az ügy nem került a bíróságra, az eljárást pedig megszüntették az e-rolleres szabálytalanság miatt.

L. Tóth Lajos

A biztonságos közlekedés érdekében be kell tartani az elektromos rollerekre vonatkozó KRESZ-szabályokat is

Forrás: Illusztráció: MW

Vádat emeltek egy nyíregyházi férfi ellen, aki elektromos rollerével ittasan nekiütközött a járdaszegélynek, és nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A szervezetében 2,5 ezrelék vér- alkohol-koncentráció volt, ezzel megszegte a KRESZ előírásait, hiszen járművet csak az vezethet, aki nem fogyasztott alkoholt. 

Fontos tudni, hogy az elektromos meghajtású rollerek ittas vezetése azonos elbírálás alá esik azzal, ha valaki gépkocsit vagy motorkerékpárt vezet ugyanolyan állapotban. A biztonságos közlekedés érdekében meghozott e-roller-szabályozás meglehetősen sok vitára ad okot. Volt arra is példa, hogy két tinédzser lány utazott egy elektromos rolleren, a járművet megdobta egy kő és a száguldozó e-rolleresek felborultak. Szerencsére mindketten csak könnyebben sérültek, de nagyobb baj is történhetett volna a bérelhető e-rollerrel, hiszen aki egy ilyen kétkerekűvel utazik, nem vesz fel védősisakot, védőruházatot, nem gondol a szabályos és biztonságos közlekedésre.

Hiába az e-rolleres KRESZ-szabály

Mindezek alapján annak jártunk utána, mennyire jellemző az ilyen jellegű baleset az utóbbi időben Nyíregyházán. Mik vajon azok az okok, amelyek előidézik az e-rolleres baleseteket? Egyáltalán milyen KRESZ-szabályok érvényesek az elektromos rollerekre, és miféle „etikettje” van az e-roller használatának és a parkolásnak?  

Mindezeket a kérdéseket Bordás Béla nyíregyházi városgondnoknak tettük fel, aki közlekedési és baleseti tudósítóként gyakran „helyszínelt” már ilyen baleseteknél.

– Sajnos, az utóbbi időben jócskán megszaporodtak az e-rolleres balesetek. Alapvetően egy  korszerű, remek dolog az e-roller, nagyon praktikus a városi közlekedésben, azonban szükség lenne hozzá megfelelő közlekedési kultúrára is. Azok a bérelhető, zöld színű elektromos rollerek, amelyeket nemrégiben Nyíregyházán is elhelyeztek, legfeljebb 25 kilométeres óránkénti sebességgel képesek haladni. Tehát gyakorlatilag úgy kell tekintenünk rájuk, mint a gyalogosokra. Korlátozzák is ezeket, nem közlekedhetnek például a város főterén, a Kossuth téren, ahogy a város bizonyos útszakaszain sem. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy 18 év alatti személy pedig nem vehet részt a közlekedésben e-rollerrel. Csakhogy hiába vannak e-rollerekre vonatkozó KRESZ- szabályok, nem mindenki tartja be azokat, ha nem mindenki használja ezeket a bérelhető elektromos rollereket rendeltetésszerűen. Az emberek úton-útfélen megtalálják a ledobott vagy szépen leállított járműveket – magyarázta Bordás Béla.

Libasorban az e-rollerrel

– Városgondnokként sokszor szembesülök azzal, hogy a bérelhető elektromos rollerrel utazók balesetet okoznak vagy annak az elszenvedői. Gyakori hiba, hogy ketten is utaznak rajta, vagy szinte körül se nézve áthajtanak vele a gyalogátkelőhelyeken, amire az autósok nincsenek felkészülve. Az e-rolleresnek csak akkor van elsőbbsége a zebrán, ha a járművéről leszáll és áttolja. Ügyelniük kellene arra is, hogy kikerüljék a gyalogost, hogy ne azoknak kelljen elugrálniuk előlük. Az e-rolleres biztonsághoz hozzátartozik továbbá az is, hogy két e-rolleres nem haladhat egymás mellett, csak libasorban, mint a biciklisek. Ahogy a kerékpárosoknak, úgy nekik is jobbra tartási kötelezettségük van. Ezt illene tudni, ahogy azt is, hogy a járművet használat során nem ledobjuk valahol, vagy bokorba lökjük, hanem megfelelő helyen letámasztjuk. Azt sem javasoljuk, hogy valaki nekiálljon a bérelhető e-rollert megszerelni, mert könnyen belecsúszhat a rongálás vétségének gyanújába, ami kimeríti a bűncselekmény kategóriáját – tette hozzá a városért felelős szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában