Nyíregyháza

2023.11.14. 17:30

El Camino élménybeszámoló Nyíregyházán

Távoli tájakon barangolt a honvédség két előadója, és élményeiket megosztották a VOKE közönségével.

Szon.hu

Mintegy 800 kilométert zarándokolt a két előadó

Forrás: Fotó: Honvédség

Az Adassék tisztelet a katonaeszménynek című előadás-sorozat keretében El Camino, az élmény címmel tartottak előadást Nyíregyházán a napokban.

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány közös programján Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM Katonai Örökség Főosztályáról és Rácz Tünde, a Zrínyi Nonprofit Kft. fotóriportere immár 2013 óta gyűjtik a közös élményeket a különböző országokban megtett zarándokútjaikról. Első meghatározó emlékük a francia 800 kilométeres Camino volt. Ezek az utak embert próbáló kihívások elé állították őket, s mint mondták, a fizikai határaik átlépésében és a lelki fejlődésükben is nagyon fontos szerepük volt – tájékoztatta lapunkat a területvédelmi ezred.

Tisztelet övezte őket

A két előadó a kalandjai során számos nemzetiséggel találkozott, és mindig nagy tisztelettel fogadták őket a helyiek. Sokszor kaptak ételt és italt a helyi lakosoktól, melyekért nem kértek cserébe semmit, és alkalmi szállásokon hajtották álomra fejüket egy-egy kimerítő nap után. Az előadók büszkén mutatták be a teljesített utak során szerzett zarándokútleveleiket, amelyekben szép számmal sorakoztak különböző pecsétek a teljesített útszakaszok után.

A lebilincselő előadásukat fotókkal is illusztrálták, de nem a tájak szépségeit szerették volna a résztvevők elé tárni, hanem átadni valamit azokból az élményekből és érzésekből, amelyekkel útjuk során gazdagodtak. Francia útjuk végén megérkeztek Szent Jakab, a zarándokok védőszentje sírjához, Santiagoba. Minden zarándokút teljesítésének megvan a maga rituáléja, ők az út végén, mintegy lelki megtisztulás jelképeként, elégették ruháikat.

A VOKE Vasutas Művelődési Házban tartott telt házas esemény végén özönlöttek a kérdések az előadók felé a kiállított relikviákról, és azokról a gondolatokról, melyeket a közönségben ébresztettek. A kilencven perc rövidnek bizonyult a rengeteg élmény bemutatására, a közönség pedig visszatapsolta őket, s nagy érdeklődéssel várja vissza őket egy következő élménybeszámolóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában