szon.hu PODCAST

2023.11.30. 11:30

Megelőzhetőek a lakástüzek, a szén-monoxid-mérgezések

Gyors statisztika: november közepéig 945 olyan tűzeset volt Szabolcs-Szatmár-Beregben, ahol szükség volt a tűzoltók beavatkozására. Ezek körülbelül egyharmada, 361 lakásban keletkezett; volt, ahol csupán néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de volt olyan ingatlan is, amelyik teljesen lakhatatlanná vált. Huszonkilencen sérültek meg eddig – legtöbbjük füstmérgezést szenvedett –, három emberen pedig már nem lehetett segíteni: februárban Nyírmihálydiban, áprilisban Dombrádon, májusban pedig Tákoson követelt áldozatot a tűz.

Csáki Alexandra

Fotó: Pusztai Sándor

És még egy fontos adat: az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka a fűtési szezonban történt. Hogy miként kerülhetőek el ezek a balesetek, arról Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnaggyal, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjével és Leskovics Zoltán alezredessel, tűzoltósági főfelügyelővel beszélgettünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában