Főügyészség

2023.12.26. 10:55

Bezárt a szabolcsi pénzmosoda

Száraz Anita

Számlát nyittatott a társaival

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

A bankszámlák megnyitásáért, az adataik átadásáért a szegény sorsú vádlottak pár tízezer forintot kaptak.

 Valódi ruhatisztító szalonokra mindig nagy szükség van, viszont pénzmosodára annál kevésbé – most sikerült egyet felszámolni Szabolcsban: az esetről dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta lapunkat.

Felhasználta az adataikat

A Fehérgyarmati Járási Ügyészség vádiratában 21 személyt vádol azzal, hogy  főként csalásokból származó pénz tisztára mosásában segítettek.

A vádirat lényege szerint a szervezőként fellépő férfi 2020 második felében rossz anyagi és szociális körülmények között élő személyeket keresett fel, majd rávette őket arra, hogy a megyénkben különböző bankoknál folyószámlákat nyissanak, s hogy az azokhoz tartozó bankkártyákat és iratokat adják át neki – így a társai semmilyen befolyással nem rendelkeztek az adott bankszámla felett. A szervező a  bankszámlákat ismeretlen – feltehetően külföldi – társaival arra használta, hogy az egész világon elkövetett csalásokból származó pénzeket ezekre utalják, mozgassák, majd bankautomatákból készpénzben felvegyék. A csalások sértettjei között még Ausztráliában élő magánszemélyek is voltak. Ráadásul a szervező a társaival együtt nemcsak magyar, hanem külföldi bankokban is nyitott bankszámlákat a szegény sorsú társai adatai felhasználásával. Ilyenkor azt mondta nekik, hogy a személyes adataikra és a fényképükre azért van szükség, mert internetes szerencsejátékhoz akarja azokat felhasználni. A bankszámlák megnyitásáért, az adataik átadásáért a szegény sorsú vádlottak pár tízezer forintot kaptak, míg a számláikon több tízmillió forintos pénzmozgások voltak, ezek az összegek mindig csalásból származtak. A vádlottak jelentős része nem gazdagodott meg a bűncselekményen, nagyobb összeghez csupán a szervező jutott.

Letöltendő szabadságvesztés

Az ügyészség azt indítványozta a vádiratban, hogy a szervezőként fellépő férfit a bíróság 1 év és 10 hónap börtönbüntetésre ítélje, két évre tiltsa el a közügyektől, a bűncselekménnyel szerzett pénzt pedig vonja el tőle vagyonelkobzás formájában. A többi vádlott – akik csupán a nevüket adták a bűncselekmény elkövetéséhez – felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat. Az eljárás a Fehérgyarmati Járásbíróságon folytatódik – tette hozzá a szóvivő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában