Nyíregyházi Törvényszék

2023.12.13. 10:59

Meg akarta ölni az ügyészt – letartóztatta a bíróság

Emberölés előkészületének bűntette miatt rendelte el a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2023. december 12-én annak a férfinak a letartóztatását, aki meg akarta ölni a vele szemben eljáró ügyészt.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

A megalapozott gyanú szerint D.Zs. gyanúsítottat 2017 novemberében a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte büntetését, ahol fogpiszkálókból szúró eszközt, valamint egy fogkefe nyelének megolvasztásával, annak kihegyezésével és borotvapengék hozzáerősítésével szúró - és vágóeszközt készített, majd azt a cipőjébe rejtette. Célja az volt, hogy a meghallgatásra történő kiszállítása során a vele szemben eljáró ügyészt megölje és az ügyészségről megszökjön, azonban a kiszállítása előtt történt ellenőrzés során a büntetésvégrehajtási intézet munkatársa az eszközöket megtalálta és elvette a férfitől.
A rendelkezésre álló iratok alapján a bíróság megállapította, hogy 2018-ban D.Zs. gyanúsítottal szemben a Debreceni Járásbíróság az előtte folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét, azonban mielőtt felhelyezték volna rá a mozgását nyomon követő technikai eszközt, a férfi a hatóságok elől külföldre szökött. Őt európai elfogatóparancs alapján az Egyesült Királyság területén fogták el, és szállították vissza Magyarországra 2023 augusztusában. Jelenleg vele szemben több büntetőeljárás is folyamatban van. Megállapította továbbá a bíróság, hogy a gyanúsított Magyarországon állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, személyi - és egzisztenciális körülményei rendezetlenek, azonban több idegen nyelven beszél és külföldi kapcsolatai révén is fokozott mobilitással rendelkezik. Mindezekre tekintettel fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezés esetén a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne vagy újabb bűncselekményt követne el, ezért a bíróság elrendelte letartóztatását.

A végzés végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában