Nyomtatóval gyártottak tízezreseket

2024.01.24. 12:11

Pár hónap után lebuktak a pénzhamisítók. 

Bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítással vádolja a vármegyei főügyészség azt a három férfit, akik hamis tízrezreseket készítettek, s azokat több esetben is forgalomba hozták.

Szon.hu

Forrás: Fotó: Dodó Ferenc

Kótajban tesztelték

Az ügyben tartott szerdai előkészítő ülésen csak a II. rendű vádlott jelent meg – nem is igazán tehette volna meg, hogy távol marad, hiszen egy másik, lopás miatt indult eljárásban közel tíz hónapja börtönben van, így őt előállították a bv-intézet munkatársai.  
Az ügyész, dr.Czakó Csaba  ismertette a vádiratot: e szerint B. R. és társai 2022 júniusában megállapodtak abban, hogy egy tintasugaras nyomtatóval tízezer forintos bankjegyeket fognak gyártani. Azt tervezték, hogy kisebb értékben vásárolnak, a hamis pénzzel fizetnek, s a visszajáró összeg lesz a bevételük. 2022. június 26-án elmentek Kótajba, s megkérték egy társukat – ő nem tudott arról, hogy a tízezres nem valódi – , hogy az egyik presszóban vegyen egy üdítőt és egy sört. Ő ezt megtette, a pultosnak pedig nem tűnt fel, hogy a bankjegy hamis. 

Baráti elosztás: 60-40

A vádirat szerint B. R. ekkor közölte a többiekkel, hogy aki a jövőben ehhez hasonló módon forgalomba hozza a tízezreseket, megkapja a nyereség 40 százalékát, a többi pedig az övé. Ketten közölték, hogy ebben nem vesznek részt, így a II. és a III. rendű vádlott vállalta a feladatot.  A kinyomtatott tízezreseket egy lakkszerű anyaggal bevonták, és szikével vágták ki az A4-es lapokból – pár hónap múlva viszont lebuktak. 

Az ügyész SZ. L-lel szemben 5 év szabadságvesztést indítványozott abban az esetben, ha beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Ám a férfi ezt nem tette meg és azt mondta, nem állapodott meg a másik két vádlottal, ahogy fogalmazott: erről szó sem volt.

A bíró, dr. Fintor Nóra az első tárgyalást február 28-ára tűzte ki, akkor a másik két vádlottnak is meg kell jelennie.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában