Tárgyalás

2024.02.15. 16:11

A férfi azt kérte, ne büntessék meg az őt szíven szúró volt élettársát

"Öngyilkos akartam lenni, ezért vettem elő a kést" – vallotta az asszony. 

Száraz Anita

Forrás: Fotó: Dodó Ferenc

Az érzelmek kifejezéséhez nincs szükség Valentin-napra, a szeretet egy nappal február 14-e után is szeretet – ám hogy ez egy tárgyaláson bizonyosodjon be, nem éppen szokványos. Márpedig a Nyíregyházi Törvényszéken csütörtökön a sértett, akit a korábbi élettársa szíven szúrt, azt kérte: a bíróság ne ítélje el a nőt.

Elérte a szívburkot

A vádirat szerint D. A. J. és K. K. 2020-ban Bicskén ismerkedtek meg egymással, majd Nyíregyházára költöztek. A nő sokat ivott, emiatt rendszeressé váltak köztük a veszekedések, 2022 márciusában pedig a férfi közölte a párjával, hogy elhagyja. A nő 19-én egy téren nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd hazament, ahol a szakítás miatt kialakult vita közben magához vett egy kést és azzal fenyegette a férfit, hogy ha elhagyja, öngyilkos lesz. K. K. megpróbálta kivenni a kést a kezéből, nehogy kárt tegyen magában, s eközben a vádlott szívtájékon szúrta. D. A. J., látva a sok vért, megijedt és értesítette a mentőket – a férfin a kórházban életmentő műtétet hajtottak végre. Az ügyész, dr. Halász Ágnes elmondta: a közepes erejű szúrás elérte a szívburkot és behatolt a bal kamrába, a férfi pedig életveszélyes állapotba került, s csak a gyors orvosi segítségnek köszönhető, hogy nem halt bele a késszúrásba. Ha a nő beismerte volna a bűnösségét és lemondott volna a tárgyaláshoz való jogáról, indítványa szerint két év szabadságvesztésre kellett volna ítélni, öt évre felfüggesztve – ám a nő azt mondta, véletlenül szúrta meg az élettársát.

Részeg volt, nem emlékszik

Dr. Gál Anikó törvényszéki bíró ezért az ügyet tárgyalásra utalta, amit az előkészítő ülést követően azonnal el is kezdett.              
D. A. J. a kihallgatásán azt mondta, a kis híján végzetessé vált napon annyira részeg volt, hogy nem sok mindenre emlékszik. – Nagyon sok pálinkát ittam, mellé bort és sört, és csak azt tudom, hogy veszekedtünk. Szakítani akart velem, én pedig elővettem egy kést: vagdostam a csuklómat, mert öngyilkos akartam lenni. Korábban is történt ilyen, s olyankor mindig kicsavarta a kezemből a kést; most is ez történhetett, s valahogy e közben szúrhattam meg. Magamon kívül senkinek sem tudnék ártani, neki sem: nagyon szerelmes voltam belé, és ez a mai napig így van – mondta.

Nem haragszik rá

Egykori élettársát a sátoraljaújhelyi bv-intézetből állították elő, a fiatal férfi ott tölti jogerős büntetését. Élt a mentességi jogával – közeli hozzátartozóként nem köteles vallomást tenni –, így dr. Gál Anikó a korábban tett vallomásait olvasta fel.

Kiderült: megelégelte a cirkuszokat, ezért szakítani akart. 2022. március 17-én mondta az élettársának, hogy elhagyja, és hogy elköltözik – nem akarta a nőt nehéz helyzetbe hozni, ezért döntött úgy, hogy nem teszi ki a lakásból. Az első vallomásában azt állította, hogy saját magának okozott sérülést, később viszont már azt nyilatkozta, hogy D. A. J. akkor szúrta meg, amikor ki akarta csavarni a kezéből a kést. Kapálózott, hadonászott, a szúrás egy véletlen mozdulat volt – szerepelt a vallomásában, amiből az is kiderült, hogy nem érzett fájdalmat, és csak akkor tudatosult benne, hogy valami történt, amikor látta, mindene csupa vér. Szólt a nőnek, hogy hívja a mentőket, majd elájult, a következő emléke pedig az, hogy a mentők élesztgetik.

– Nem haragszom rá és azt kérem, ne büntessék meg – mondta, és hozzátette: ő csak azt szeretné, hogy hagyja békén és felejtsék el egymást. Amikor az őrök kivezették, a volt élettársa még utánaszólt és azt kérte, vigyázzon magára.
Az ügyész és a vádlott kirendelt védője, dr. Árendás Róbert is igazságügyi orvosszakértő meghallgatását indítványozta – erre a március 12-ei tárgyalási napon kerül majd sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában