Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.24. 16:49

Tisztelet a bökönyi önkéntes tűzoltóknak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 önkéntes tűzoltó egyesület segíti a megye mentő tűzvédelmét. Éves átlagban a káresemények tizedéhez vonulnak, támogatva ezzel a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók munkáját.

Bednárik Mónika

Elismerve a megyei önkéntes tűzoltó mozgalom másfél évszázados áldozatkész tevékenységét – az emberek életének, testi épségének, anyagi javainak, a gazdaság és a természeti környezet értékeinek hatékonyabb megóvása érdekében tett erőfeszítésüket – az egyesületeket bemutató cikksorozatot indítottunk Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő segítségével. 
A tűz elleni védekezést önként vállalók közül most, sorozatunk befejezéseként a centenáriumát ünneplő bökönyi egyesület mutatkozik be.

A bökönyi önkéntes tűzoltók 100 éve szolgálják a lakosságot

Önként vállalt munkájuk példaértékű, hasznos részük van a települési feladatok ellátásában.

Bökönyben a tűzoltó egyesületnek jelentős múltja van, pontosan 100 év. 1924-ben a sok tűzesetet követően vitéz Csorba Ferenc főjegyző kezdeményezésére kezdődtek az önkéntes tűzoltó egyesület szervezési munkái és február 24-én alakult meg az egyesület. 1932. évi tagok, akik között alapító tagok is vannak: Venter János, Nagy Ferenc, Jakab Gyula, Nagy István, Végh Gyula, Vitéz Csorba Ferenc, Herman Miklós, Kertész János, Kuhi Dénes, Samu Mati, Újlaki Béla, Rektor Mihály, Antal József, Újlaki István.

Egyetlen fecskendő és tagtoborzás

Egy darab taliga fecskendővel indult az első önkéntes tűzoltó csapat. A község elöljáróinál a főjegyző elérte, hogy egyenruhát is vásároljanak, melynek eredményeként 24 fehér színű öltönyt vettek az egyesület tagjainak. Csorba főjegyző ebben a ruhában járta a falut és végzett tagtoborzást. Munkájának eredményeként kisiparosok, kiskereskedők mellett, mezőgazdasági dolgozók is tagjai lettek az egyesületnek. Megalakulási ünnepségükön zászlót avattak. Háromtagú vezetőségükben Vitéz Csorba Ferenc főjegyző, mint parancsnok, Zahonyai Ferenc adóügyi jegyző, mint helyettes és Végh Gyula kovácsmester, mint szertáros kaptak bizalmat a tagoktól.

Elméleti és gyakorlati képzés

1926-ban a község elöljárói megvásárolták az első ló vontatta, kézi hajtású fecskendőt 500 literes lajtos kocsival. Első versenyüket ezzel nyerték meg Újfehértón. Az egylet tagjai rendszeres elméleti és gyakorlati képzésen vetten részt. 1928-ban egy helyi tűzesetnél 6 lakóház égett a hozzátartozó gazdasági épületekkel együtt. A tűzesetnek négy sérültje volt, ebből két bökönyi önkéntes tűzoltó, Kertész János és Végh Gyula.
Az 1956-os forradalom után újjá alakult az egyesület és 1958-ban Bököny Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven be is jegyezték. Parancsnokaik voltak: Szabó József, Dobos József, Farkas János, Nagy János, és jelenleg Dalanics Péter. Az egyesület fejlődése folyamatos volt és számos esetben az új technikai, műszaki vívmányok is megtalálhatók a felszerelésükben. Az első robbanó motoros lengyel szivattyút 1979-ben követte az NKD típusú, majd a ZUK tűzoltó járművet felváltotta a jelenlegi gépjárműfecskendő. A tagok most is továbbképzéseken vesznek részt, versenyeken mérik össze erejüket a többi egyesülettel. Önkéntes munkájuk példaértékű, hasznos részük van a települési feladatok ellátásában.
2012. október 31-én az egyesületet összevonták a polgárőrséggel, így a neve Bökönyi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az egyesület elnöke Kovács Tibor, parancsnoka Dalanics Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában