Nyíregyháza

2024.03.11. 07:44

Megszaporodtak a balesetek

Sajnos, az előző hét sem múlt el halálos baleset nélkül.

Kanalas Ottilia

Forrás: illusztráció / Csáki Alexandra / Bordás Béla

Nyíregyházán a Korányi Frigyes utcán egy kerékpáros és egy menetrend szerint közlekedő helyi járatos autóbusz ütközött össze szombaton. A baleset következtében a kerékpárral közlekedő 82 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Hiába érkezett mentőhelikopter a helyszínre, már nem tudták megmenteni a férfi életét. A baleset körülményeit a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja, közölte a rendőrség.

Elővigyázatosság és felszerelés

A múlt héten több rolleres baleset is történt a vármegyeszékhelyen. Szintén a Korányi Frigyes utca egyik kereszteződésében egy rolleres és egy kisbusz ütközött, szerencsére itt személyi sérülés nem történt, de a múlt pénteken az Arany János utca és a Jósa András utca kereszteződésében már mentőt kellett hívni a rolleres fiatalemberhez, aki egy autó oldalának ütközött és könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ha a statisztikákat megnézzük, az Európai Unióban az összes halálos baleset 8 százalékát szenvedik el kerékpárosok, Magyarországon rosszabb az átlagos arány, mert idehaza 12 százalék.

A kerékpározás, bár van, aki egész évben műveli, jellemzően idényhez köthető közlekedési forma. Tavasszal általában feledésbe merül a télen berögzült óvatos magatartás, a közlekedés minden szereplője lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb sebességgel közlekedik, s a figyelem sem annyira koncentrált, mint télen a csúszós utakon vagy az őszi ködös időjárásban. A biciklis balesetek több mint fele május és szeptember között történik,  a kellemesebb időjárás miatt többen ülnek kerékpárra. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyentájt a közutak forgalma is zsúfoltabbá válik, emiatt is indokolt a körültekintő, átgondolt közlekedés, az elővigyázatosság. A kerékpárosok ne adjanak lejjebb a védőfelszerelésükből, s bár egyre később sötétedik, de legyenek kivilágítva az utakon, s a KRESZ szabályainak megfelelően mindig a biciklis sávban tekerjenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában