Helyi közélet

2008.07.10. 18:15

Meggyszüret láncfűrésszel Vaján

<p>Vaja - Vaja mellett a Boglya–tanyakertben háromszáz meggyfát vágott ki a a gazda két nap alatt, a zamatos Kántorjánosi–fürtös fajtából. <dia width="900" height="700" alt="Meggyszüret láncfűrésszel Vaján 2008.07.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Meggysz_ret_l_ncf__369_r_sszel_Vaj_n_2008_0/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Meggyszüret láncfűrésszel Vaján 2008.07.10." /></a></dia></p>

Stihl-fűrész hangja hasítja a nyári csendet a Vaja melletti Boglya–tanyakertben. Düh átitatta verejtékkel szelte, szabdalta a gazda a bő termés alatt roskadozó fáit. Háromszáz meggyfát vágtak ki két nap alatt, a zamatos Kántorjánosi–fürtös fajtából. Ottjártunkkor a fél rokonság gyászolta a veszteséget.

– Kénytelen voltam felszámolni, egyszerűen nem hozta vissza a belefektetett pénzt, nem beszélve rettentő munkáról és gondról, ami vele járt – árulta el a birtok tulajdonosa. Markovics Gyula beleszületett a gyümölcstermesztésbe, s rokkantnyugdíjasként jelentős bevételi forrásának tekintette a tanyakertet. A 18-20 éve ültettett egykori csemeték már a termelőteljesítményük csúcsán voltak. A gazdájuk szerint most hozták volna vissza a beléjük fektetett pénzt és fáradtságot, ám a meggyen, – az egyébként felháborító – 50 forintos árak mellett sem tudtak túladni.

Az önkormányzati gyümölcsös, mely épp a Boglyával határos, parlagon hagyva tűrte, hogy bárányok csemegézzenek fái lehajlott ágairól.
– A környéken nem mi vagyunk az egyetlenek, akik a kivágás mellett döntöttek. Tavaly a jégeső, előtte a szárazság, idén pedig a monília sújtotta az ültetvényeket, – mesélte a feleség. Az asszony szerint legalább egy millió forintos kárral számolnak, hiszen nyugdíjukat és idejük nagy részét beleölték a metszése, trágyázásba, kombinátorozásba, a pétisóba és a növényvédőszerekbe.

Ráadásul a birtok felszámolása sem kis pénz, tuskónként háromszáz forintot fizetnek, hogy az eltávolított csemeték helyére jövőre kukoricát tudjanak ültetni. – Azt legalább a jószág megeszi – jegyezték meg keserűen, majd a gazda hozzátette, hogy ősz végére a háromszáz almafa is hasonló sorsra jut, hacsak nem javul a helyzet.

A megoldást a család egyöntetűen a kormánytól várja.
– Az érdekvédelmi szervezeteknek ki kellene értünk állni, megszabni egy minimális termelői árat, amely védene bennünket. Amíg az import áru ez alá esik, nem lehetséges a gazdaság felélénkülése. – panaszolta Olcsvári Ferencné, majd hozzáfűzte, van olyan gazda Vaján, aki csak azt várja, hogy mikor jár le a támogatás, és hozzákezd a vágáshoz.

– Néhány év múlva nem lesznek termelők, a "kisembert" megölik a szupernagykerek az áraikkal. Amennyiért az ember a bevásárlóközpontban megveszi, annyiért itt, Magyarországon nem lehet megtermelni, – festett sötét képet a mezőgazdaság helyzetéről a gazda nyíregyházi sógora, Szatmári László, aki így búcsúzott: – Mi magyarok is hibásak vagyunk, mert nem magyar terméket vásárolunk. A külföldől behozott áru ugyan olcsóbb, de semmiképp sem egészségesebb!

Megkérdeztük: Ön szerint a fák kivágása megoldja a meggyfelvásárlási gondokat?

Rácz Irénke, Szatmárnémeti
A helyzet nálunk, Romániában is hasonló. A 22 fámról ingyen is adnám a meggyet, ha vinnék, de nem kell, így marad a varjaknak.

Lehman György, Nyíregyháza
A mai világban egy biztos, a bizonytalanság! A meggynek sincs már értéke, mint ahogy semmilyen terménynek a gazdaságban.

Kõházy Ferencné, Miskolc
Ebben a megyében nem olyan rossz, mint Miskolcon. Tapasztalatból tudom: nem éri meg termelni, érthetõ, hogy kivágják a fákat.

Kiss András, Vaja
A pusztítás nem megoldás a felvásárlási gondokra. Az árakat kellene feltornászni, különben folytatódni fog a fák kivágása.

Szatmári Lászlóné, Nyíregyháza
Az ember sajnálja kivágni a gyümölcsfákat, de a befektetett költségek sehogyan sem térülnek meg. Elkeserítõ helyzet!

Kapcsolódó cikkek:

  • Jót s jól meggyből is
    Ki „bevásárlóközponton” száll fölébe, annak térkép, azaz érdektelen gyümölcskert e táj, hiszen csupán polcokról levett konzervekből, befőttekből nem lehet megismerni azt a vidéket, ahol a lakosság jelentős részének megélhetése a gyümölcstermesztés.
  • Ötvenforintos rémhírek röpködnek a meggyek körül
    Feszült várakozással tekintenek a napokon belül kezdődő meggyszezon elé a termelők. A szép virágzás ellenére gyér volt a termékenyülés, és kevés életképes terméskezdemény maradt a gyümölcsfákon.

  • Meggy: a feldolgozó is tönkre megy?
    Eddig megyénkből látták el az országot almával, meggyel, most mi vásárolunk Dunántúlról. A fagykár miatt a termésveszteség 50 és 100 százalék között mozog.

- Mosolygó Marietta, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában