Helyi közélet

2008.08.28. 12:29

Gyere, mocizzunk már együtt!

<p>Nyíregyháza - Nem könnyű a tanuló motorosok élete, a gyakorlás során nemcsak a Kresz-szabályokkal gyűlik meg a bajuk, hanem néhány „szívélyes” autóssal is! <dia width="900" height="700" alt="Gyere, mocizzunk már együtt! 2008.08.28."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyere__mocizzunk_m_r_egy_tt__2008_08_28_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Gyere, mocizzunk már együtt! 2008.08.28." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/mocizzunk%20m%C3%A1r%21.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Saját szemünkkel szerettük volna látni, mi zajlik egy motoros oktatáson, ezért kaptunk az alkalmon, beültünk egy tanulóautóba, és irány a belváros! A szabálytalan sávváltásokat és záróvonal átlépését most külön nem említenénk meg, ez mindennapos az oktatás során, a tanulóknak ez még elnézhető, de az autósok egy részének kijárna a büntetés: nem foglalkoznak a motorokkal, simán bevágnak az oktatóautó és a két fiú közé.

Zolinak és Miklósnak szerencsére nincsen hátul szemük, de jobb is, mert így nem látják, mit művelnek mögöttük, „boldog tudatlanságban” mennek előre, s követik el kisebb-nagyobb hibáikat. - Kevesen tudják, hogy a két motor és az oktatóautó együtt egy egész, a telizöld lámpánál például egy járművet alkotnak - magyarázza Katóné Mária. A tapasztalatok szerint a kétkerekűvel közlekedő tanulók számára a Zrínyi Ilona utca és a Széchenyi út a legnehezebb és legveszélyesebb útszakasz, utóbbinál a sok gyalogátkelőhely nehezíti a tanulók dolgát, de a telizöldes kereszteződések és az egyirányú utcában való haladás is problémát okozhat.

- Egy forgalomban eltöltött órában többször is előfordul, hogy lemaradok a motorosoktól, mert nem engednek be mögéjük, vagy elém vágnak, de ebben sajnos nincs semmi különös, már megszoktuk - tette hozzá az oktató. Még egy másik tanulóautó is befurakodik közéjük, Mária ezen is csak mosolyogni tud, a fő, hogy, senkinek nem esett baja. - Nem védhetem be a mindig a tanulóimat, hiszen meg kell tanulniuk feltalálni magukat a különböző forgalmi szituációkban, de nyilván könnyebb dolguk lenne, ha nem nehezítenék meg a haladásukat az autósok.

Kapcsolódó cikkek:
· Próbajogsi a tinisofőröknek! Lesz „ne mulass” a tinisofőröknek! 2008.08.27.
· Zebra? Oda se neki! 
· Büntetni fogják a lassú vezetést
· A kresz szabályok alkalmazásáról
· KRESZ-teszt mindenkinek
· szirena.szon.hu

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában