Helyi közélet

2008.08.27. 06:37

Nem esik messze az alma a Korzótól

<p>Nyíregyháza - A képviselők úgy döntöttek, hogy két új köztéri alkotással gazdagodik Nyíregyháza belvárosa, a Flamingó díszkút most nem valósul meg.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/alma-terem-a-korzo-mellett/cn/szon-news-km_01-20080826-123130">Vágatlanul <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Köztéri alkotások elhelyezéséről is döntött hétfőn a megyeszékhely képviselő-testülete. Az előterjesztés három köztéri alkotást ajánlott a képviselők figyelmébe.

E szerint Tóth SándorAlma nagyplasztikája – 165 cm. átmérőjű, 190 m. magas, bronzból készült alkotás – a Korzó üzletház dél-nyugati oldalán kapna helyet, ennek költsége 6,6 millió forint.

A könyvtár előtti téren állítanák fel Sebestyén SándorIvókútját, melynek központi figurája egy 98 cm. magas kisfiú, aki kezében távcsövet tart. A kút költsége 1,8 millió forint, körülötte a művész ülőkéket szeretne megvalósítani.

Balogh GézaFlamingós díszkútja 8,3 millió forintba kerül, ehhez 6 millió forintos önerőt ítélt meg korábban a közgyűlés, de a remélt 2,3 millió forintos támogatás helyett csak 600 ezer forintot nyert az önkormányzat, így a további 1,7 millió forintot is önerőből kell pótolni. Sem a városfejlesztési bizottság, sem a kulturális bizottság nem javasolta a Flamingó díszkút megvalósítását, hiszen a költsége túlságosan magas, sok, utóbbi bizottság a kisfiút ábrázoló ivókúttal kapcsolatban a helyszín újragondolását kérte.

A Fidesz frakció véleményét tolmácsoló dr. Hajzer László elmondta: a város nincs abban a helyzetben, hogy közel kilenc millió forintot fordítson díszkútra. Az Alma kompozícióval kapcsolatban azt emelte ki, hogy ekkora méretben más az üzenete, mint egyébként az almának, a tervezett helyét sem tartotta jónak, s azt mondta, a kisfiú szobra nem mutatna jól Móricz Zsigmond szobra mellett, azt javasolta, keressenek neki más helyszínt. A képviselők végül úgy döntöttek, hogy a Flamingó díszkút most ne épüljön meg, az ivókútra és az Alma kompozíció viszont igent mondtak, ezek az előterjesztésben szereplő helyszínen valósulnak meg.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában