2008.09.03. 10:18
Guinness rekordkísérlet pálinkával Érpatakon
<p>Érpatak – Barna Sándor főzőmester, a Zsindelyes Pálinka Népi és Gasztronómiai Fesztivál keretein belül arra tesz kísérletet, hogy szeptember 4-én 6 órától 60 órán át, azaz 3 napon keresztül egyhuzamban, alvás nélkül főzzön pálinkát.</p>
Sokat hallottunk mostanában a pálinkáról, de Guinness rekord még nem született e hungarikummal kapcsolatban. Az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde elhatározta, hogy beállít egy rekordot, ezzel is népszerűsítve a minőségi párlatot.
Barna Sándor főzőmester, a Zsindelyes Pálinka Népi és Gasztronómiai Fesztivál keretein belül arra tesz kísérletet, hogy szeptember 4-én 6 órától 60 órán át, azaz 3 napon keresztül egyhuzamban, alvás nélkül, 8 óránként mindössze 15 perc szünetet beiktatva főzzön mintegy 50 liternyi pálinkát.
A hitelesség érdekében megfigyelési jegyzőkönyv is készül, sőt, mivel kitelepült pálinkafőzésről van szó, folyamatos lesz a VPOP felügyelete is.
A pálinka újfehértói fürtös meggyből készül majd, amelynek különlegessége, hogy földrajzi áruvédelmi oltalom alatt áll, ezért ezt a gyümölcsöt meggypálinka főzésére csak a térség 17 településén lehet termelni.
A Guinness pálinkafőzésre a Zsindelyes látvány pálinkafőzdéjében kerül sor, és bárki megtekintheti, aki Zsindelyestanyán jár szeptember 4. és 6. között, sőt, 6-án 18 órától meg is ízlelhet egy kupicával az elkészült pálinkából.
Ha sikerül a rekord felállítása, a Zsindelyes pálinkafőzde szeretne hagyományt teremteni a Zsindelyes Fesztiválon végrehajtott pálinkafőzési rekord megdöntésének kísérletéből.
- M. Magyar László -