Helyi közélet

2008.09.15. 19:06

Országos úton a fájdalom keresztje

<p>Nyíregyháza - A kereszt útja tiltakozás az ellen, hogy tavaly a szlovák parlament megerősítette a Benes-dekrétumokat. <dia width="900" height="700" alt="Országos úton a fájdalom keresztje 2008.09.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Orsz_gos__ton_a_f_jdalom_keresztje_2008_09_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Országos úton a fájdalom keresztje 2008.09.15." /></a></dia></p>

Nyíregyházára érkezett hétfő délután a Magyar Fájdalom Keresztje. A kereszt Komáromból indult el, hogy végigjárva az országot, szeptember 20-án Budapestre érkezhessen. Akkor lesz ugyanis az egy éves évfordulója annak, hogy a szlovák parlament megerősítette a II. világháború után hozott Benes-dekrétumokat, amely nyílt támadás volt az ott élő magyar nemzetiség ellen.

A Kossuth téren fogadták a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt által szervezett megemlékezésen a Debrecenből érkezett keresztet. A debreceni mindennapi tüntetők nevében Nagy János adta át egy szebb jövő reményében a magyar fájdalom jelképét. A történelem viharos éveit Gyüre Csaba, a párt megyei elnöke idézte fel. Mint elmondta, a seb ma sem gyógyult be, amelyet 1920. június 4-én a trianoni békeszerződés okozott. Annak volt egyenes következménye a II. világháború, s következett megint Magyarország ismételt feldarabolása.

A csehszlovák kormányprogram az országban élő magyar és német nemzetiséget kollektív bűnösöknek mondta ki, s vagyoni elkobzások, közmunkák bevezetése után áttelepülésekre kényszerítette a nemzetiségeket. A megemlékezés szónoka kiemelte: bocsánatkérés helyett a szlovák kormány megerősítette a dekrétumokat, s ezzel megerősítette, hogy egyet ért azokkal. Hangsúlyozta, hogy állami szinten kell fellépni a Szlovákiában élő magyar nemzetiség jogaiért, hiszen nem tehetnek arról, hogy ott élnek.

A múltat megidéző gondolatok után a történelmi egyházak képviselői megáldották a keresztet, amelyre szalagot is kötöttek a nyíregyházi emlékezők.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában