Helyi közélet

2008.09.28. 11:18

Van benn-E valami?

<p>Nyíregyháza - Csoki, italpor, gumicukor és töltött piskóta. Első ránézésre ezek édességeknek tűnnek, de ez senkit ne tévesszen meg.</p>

Valójában mindez élelmiszerbe bújtatott: Lecitin, dikalciumfoszfát, tatrazin és ammóniumkarbonát egyvelege. Már ha lehet hinni a sok E-betűs irománynak.

Már-már magam előtt látom azt az időt, amikor anyuka az asztalnál rendre utasítja gyermekét, hogy ugyan fiam, edd már meg a zsírsav mono és diglicerid észterét, mert attól nősz majd nagyra!

Természetesen ez egy kissé utópisztikusnak rémlő elképzelés, mint ahogy a sci-fikben látható tablettákat vacsorázó asztronauták is. Viszont, ha jobban belegondolunk, ma már szinte mindenben van adalékanyag. Az általam vásárolt termékek között az italpor tartalmazta a legtöbb E-betűs adalékot, de ez érthető, elvégre egy italpornak nem sok köze van a természethez, maximum a csomagolására festett gyümölcs lehet kivétel.

A csoki, a gumicukor és a piskóta már más tészta, de ezek is tartalmaztak bőséggel olyan finomságokat, mint az E476, az E951 vagy az E421. Írhattam volna persze azt is, hogy Poliricinolsav poligricelidje, Aszpartám vagy Guargumi.

Igen, ez ugyanaz a guargumi, amely nem is olyan régen tömeghisztériát váltott ki, ami miatt családok mentek szét, sőt lehet, hogy egy-két tornádó is a számlájára írható.

Gyors vizsgálat után a négy termékben összesen 17 adalékanyagot sikerült összeszámolni. Ezen sűrítő, színező és egyéb szájporzást okozó anyagokkal felturbózott ételekhez mit is kívánhatnánk?

Jó E-tvágyat!

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában