Helyi közélet

2008.10.18. 09:54

Nem voltak felügyelet nélkül a diákok Nyírvasváriban

<p>Nyírvasvári - Mentőhelikopter vitte kórházba azt a tizennégy éves diákot, aki a nyírvasvári általános iskolában egy üvegtáblába zuhanva szenvedett életveszélyes sérüléseket pénteken. Megkerestük a nyírvasvári általános iskola igazgatónőjét, Belicza Istvánnét, akit szintén megrendítettek a történtek. Először nyilatkozott a pénteki eseményekről.</p>

„A baleset idején továbbképzésen vettem részt, így nem tartózkodtam az iskolában. Amint értesítettek a történtekről azonnal elindultam a nyíregyházi kórházba meglátogatni a fiút, akit éppen akkor műtöttek. Beszéltem a családdal, régóta ismerem őket, és hosszú ideje jó kapcsolatot ápolok velük, hiszen én is Nyírvasváriban nőttem fel. Az eseményekről teljes egészében az iskolába visszatérve pedagógus munkatársaimtól értesültem.”

Volt tanári ügyelet

Az igazgatónő elmondta, hogy a tanári ügyelet mindig előre be van osztva. A baleset a tízórai szünetben történt, ilyenkor 10 percig, minden diák tanári felügyelet mellett a termekben tartózkodik, amíg elfogyasztja a tízóraiját. Felügyelet nélkül nem mehet senki a folyosóra.

„Az eset ezután, a szünet maradék öt percében történt. A folyosón ügyeletes tanárként az igazgató-helyettes volt beosztva, aki azonnal észrevette a bajt és rögtön odarohant a fiúhoz. Hatalmas lélekjelenlétének köszönhetően csillapítani tudta a vérzést, tehát szakszerűen ellátta a sérült diákot. A tanulók nem voltak felügyelet nélkül, a pedagógusok a beosztás szerint a folyosón tartózkodtak, ezért is jöhetett létre a gyors beavatkozás.”

Kiderült, hogy az üveget a nyár folyamán erősítették meg, éppen az ilyen jellegű baleset elkerülése végett. A többi, hasonló felületnél virágokkal akadályozzák meg, hogy a diákok hozzáférjenek, a bejárati ajtóra, pedig rács fog kerülni.

„Továbbra is mindent megteszünk, hogy hasonló baleset ne történjen”

A sérülést elszenvedő diák, Ádám szülei és rokonai nem értik, hogyan történhet meg egy ilyen baleset egy általános iskolában. Állításuk szerint korábban verekedések is voltak már diákok közt, érthetetlen számukra hogyan engedhetik ezt a tanárok.

Természetesen erről is megkérdeztük az igazgatónőt, aki nem tagadta, hogy Nyírvasváriban is – úgy, mint az ország bármely iskolájában, - jelen van az iskolai erőszak, ami ellen a tanárok folyamatosan, hatékonyan küzdenek.

„Hangsúlyozom, hogy a pénteki baleset nem verekedés következménye. A diákok játszottak, és az eseményeknek szerencsétlen következményei lettek. Valóban igaz, hogy előfordult már verekedés az iskolában, aminek nem lett súlyos kimenetele, a tanárok mindig közbeléptek. Az iskolai erőszak sajnos egy országos probléma nem csak a mi iskolánkban van jelen. 149 diákunk van, sajnos nem tudunk mindenki mellé pedagógust állítani.”

Az iskola számára is óriási gond, hogy előfordulnak verekedések, amit azzal próbálnak orvosolni, hogy folyamatosan tartják a szülőkkel a kapcsolatot, akik partnerként működnek együtt a tanárokkal. A problémás gyerekekkel és szüleikkel az igazgatónő személyesen, négyszemközt szokott beszélgetni, és már civil szervezet segítségét is kérték ez ügyben.

„Visszatérve a balesethez pedig, eddig is megtettünk és továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a későbbiekben ilyen ne fordulhasson elő.” 

Előzmény:

Kapcsolódó cikkek:

- Kálnai Anita -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában